Kees Noomen is al vanaf zijn zestiende lid van de VVD.
Kees Noomen is al vanaf zijn zestiende lid van de VVD. VVD

Kees Noomen kandidaat voor VVD: ‘Ik ben liberaal in hart en nieren’

10 maart 2021 om 13:00 Zakelijk

AMSTELVEEN Wie kijkt er in tijden van landelijke verkiezingen niet even op de kandidatenlijst om na te gaan of er mensen op staan uit de eigen woonplaats? Kees Noomen, fractieleider van de VVD in de gemeenteraad, heeft die neiging altijd gehad. En nu staat hij als Amstelvener zelf op de lijst van de VVD voor de Tweede Kamer, op nummer 56.

Kees Noomen (57) interesseerde zich al jong voor politiek. “Mijn ouders hebben het nooit gepusht, maar op mijn zestiende werd ik al lid van de VVD en ik heb mij er altijd thuis gevoeld,” zegt hij. “Ik ben liberaal in hart en nieren en bij stemwijzers kom ik ook altijd op de VVD uit.” Inmiddels zit hij vijftien jaar in de Amstelveense gemeenteraad, waarvan elf jaar als fractievoorzitter.

LANDELIJK Ideeën om zich te begeven in de landelijke politiek had hij tot voor kort niet. “Bij het naderen van verkiezingen krijgen afdelingen altijd de vraag of zij kandidaten kunnen leveren voor de Tweede Kamer,” vertelt hij. “We vroegen het eerst de jongeren in de fractie, maar die voelden er niet voor. Toen kreeg ik de vraag: ‘Is dit niets voor jou?’ Ik heb toen overwogen dat er uit een VVD-bolwerk als Amstelveen eigenlijk wel een VVD-er op de landelijke lijst behoort te staan. Vervolgens besloot ik om het te doen.”

Of Noomen als nummer 56 ook echt in de Tweede Kamer komt, is onzeker. Dat kan alleen met veel voorkeurstemmen. Hij is wel volledig betrokken bij de campagne. “Elke week is er een videocall met alle VVD-kandidaten, ook Mark Rutte, om ons over de ontwikkelingen bij te praten. Alle kandidaten hebben een pakket met foto’s, een video en informatie voor gebruik in de campagne.” Vanwege corona voert hij geen campagne op straat, wel is hij actief op LinkedIn en Twitter.

Kees Noomen vindt dat het Amstelveense geluid in Den Haag meer te horen moet zijn. “Zo wijkt de VVD Amstelveen met Schiphol af van de landelijke VVD-lijn. Zoveel vliegtuigen als er hier over komen met alle lawaai en slaapverstoring van dien, dat is niet meer uit te leggen. Daarom zijn wij groot voorstander van een luchthaven in zee.”

Hij vindt de luchthaven economisch van groot belang, net als economie in het algemeen: “Het is daarom jammer dat er zo weinig ondernemers kandidaat zijn voor de Tweede Kamer, want economie is een groot item, zeker in coronatijd. Linkse partijen wuiven het economisch belang nog wel eens weg. Maar we moeten het geld dat we nu door corona extra uitgeven toch terugverdienen en dat kan alleen met economische activiteit.”

ONDERNEMER Noomen is wél ondernemer. Hij is directeur van Royal Coster Diamonds in Amsterdam en voelt zelf de gevolgen van corona. “Veel klanten zijn buitenlandse toeristen en daar hebben wij altijd op gefocust. Zo is voor Amerikanen een diamant in een trouwring heel gewoon, maar voor Nederlanders niet.” Ook Noomen heeft een beroep moeten doen op steun van de overheid. “Doordat wij in Nederland relatief veel belasting betalen, is het mooi dat die steun nu mogelijk is. In Azië krijgt niemand wat.” Daarmee is niet gezegd dat hij de hoogte van belastingen niet kritisch volgt. In de gemeenteraad was hij altijd tegen OZB-verhogingen. “Landelijk wordt vaak gedacht dat de rekening wel gelegd kan worden bij hoge inkomens, maar daar zijn er niet zoveel van. Het is vooral de middenklasse die het geld moet opbrengen.”

Over het VVD-programma wordt wel gezegd dat de partij een ruk naar links maakt: een sterkere overheid, meer aandacht voor het klimaat. “Maar een sterkere overheid is niet per definitie een grotere overheid,” stelt Noomen. “Wat het klimaat betreft onderschrijft de VVD de doelstellingen van Parijs, maar we zijn ook voor kernenergie en dat is niet bepaald links.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie