Deelscooters in Amstelveen.
Deelscooters in Amstelveen. Joop Touw

Actief voor Amstelveen pleit voor stoppen met deelscooters

31 oktober 2022 om 11:09 Overig

AMSTELVEEN De lokale partij Actief voor Amstelveen heeft aan het college van B en W gevraagd of het bereid is het gebruik van deelscooters te stoppen en over te stappen op een meer bij deze tijd passend alternatief. De partij doelt daarbij op aanbieders van (elektrische) deelfietsen.

“In 2019 heeft Amstelveen deelscooters omarmd als een ideaal alternatief voor de auto en een goede aanvulling op het openbaar vervoer. De resultaten worden met de gemeente gedeeld, maar zijn niet bekend bij de gemeenteraad. Eigenlijk zijn deelscooters al weer uit de tijd. Het is beter om over te gaan naar (elektrische) fietsen of gewoon te lopen,” vindt Michel Becker, fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen.

PARKEERHINDER Er zijn op dit moment twee aanbieders deel scooters in Amstelveen. Becker stelt dat de resultaten van het gebruik daarvan voor de gemeenteraad zichtbaar moet worden. Maar los daarvan is het volgens hem tijd om de overeenkomsten met aanbieders Felyx en Check te heroverwegen. “Zo langzamerhand kantelt het eerdere positieve beeld van het gebruik van deelscooters. Mensen krijgen meer affiniteit met elektrische fietsen in relatie tot duurzaamheid en gezondheid. Daarnaast speelt het ongeorganiseerde gedrag van scootergebruikers: hinderlijk parkeren, ook in de wandelroute. Ze staan soms overal. Die overlast is al eerder bij het college aan de orde gesteld.”

FIETSENREKKEN Enkele gemeenten volgens Actief voor Amstelveen zijn inmiddels op grond van dergelijke overwegingen toe overgegaan de samenwerking met aanbieders te beëindigen. Bijvoorbeeld de gemeente Utrecht die lokaal geen meerwaarde meer ziet in dit vervoersmiddel. Daar blijkt uit evaluatie dat gebruikers van deel scooters ongeveer evenveel kilometers rijden als met een deelfiets, 3,7 kilometer. Ook gebruiken ze beide vervoermiddelen even lang. Daarbij komt als voordeel dat deelfietsen makkelijker te plaatsen zijn in de stad omdat ze in gewone fietsenrekken passen.

Actief voor Amstelveen vindt dat het tijd wordt voor een heroverweging. De partij vraagt daarom aan het college of het voldoende op de hoogte is van de jaarlijkse resultaten van het gebruik van de deelscooters en of het de tot nu toe verzamelde resultaten bekend wil maken aan de gemeenteraad.

Daarnaast vraagt Becker of B en W het met Actief voor Amstelveen eens is dat het duurzamer en gezonder is om gebruik te maken van actieve vervoersmiddelen als (elektrische) fietsen in plaats van deelscooters.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie