Elektrische deelscooter Felyx
Elektrische deelscooter Felyx ANP Foto

Proef met 200 elektrische deelscooters in Amstelveen

30 juli 2019 om 13:00 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Inwoners van Amstelveen krijgen rond eind dit jaar (tegen betaling) de beschikking over elektrische deelscooters. De gemeente heeft besloten een intentieverklaring te tekenen met een aanbieder van deelscooters, Felyx. In eerste instantie gaat het om zo'n tweehonderd elektrische scooters (categorie 45 km per uur) die worden geplaatst op verschillende locaties in Amstelveen.

Elke e-scooter is uitgerust met één of twee helmen (het grootste deel bevat twee helmen). In de app die gebruikt moet worden om op de deelscooter te kunnen rijden, is te zien of de e-scooter voorzien is van één dan wel twee helmen. De helm(en) zijn te vinden in de topcase (de koffer die achterop de e-scooter bevestigd is) of in de buddy.

De details worden nu verder uitgewerkt. Naar verwachting zijn de scooters eind 2019, begin 2020 beschikbaar. De samenwerking vindt op basis van een proef plaats met een looptijd van twaalf maanden. Bij succes wordt het project verlengd. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag maken al gebruik van elektrische deelscooters.  

"De deelscooter is een ideaal alternatief voor de auto en een goede aanvulling op het openbaar vervoer,¨ stelt wethouder Rob Ellermeijer (Verkeer en Vervoer). ¨Ook Amstelveen wordt steeds drukker en voller en om het leefbaar en bereikbaar te houden stimuleert de gemeente  nieuwe, duurzame vormen van mobiliteit. De elektrische deelscooter is een eigentijds, compact en duurzaam vervoersmiddel, vooral geschikt voor woon- werkverkeer. Behalve minder vervuilend kan de elektrische deelscooter ook bijdragen aan het verlagen van de parkeerdruk in Amstelveen."  

Het huren van een Felyx scooter kost in Nederlandse steden 0,30 euro per minuut. Wie op de bestemming is aangekomen kan de parkeermodus inschakelen voor 0,05 euro per minuut (3 euro per uur). De geparkeerde felyx is dan niet voor andere gebruikers zichtbaar op de kaart. Deze functie is bestemd voor gebruikers die even een boodschap moet doen of ergens een afspraak hebben en er zeker van willen zijn dat de deelscooter er nog staat als zij terugkomen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie