Luchthaven Schiphol.
Luchthaven Schiphol. Foto: René de Leeuw

GroenLinks: Forse krimp is de enige optie voor Schiphol’

5 maart 2022 om 13:00 Overig

AMSTELVEEN GroenLinks in Amstelveen is blij met een initiatief van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. Die diende vorige week het voorstel in om krimp van Schiphol in de wet vast te leggen. “Door het aantal vluchtbewegingen te verminderen met 100.000 per jaar, zal overlast afnemen en ontstaan er mogelijkheden om in onze regio woningen te bouwen,” zegt de Amstelveense GroenLInks-lijsttrekker Lennart de Looze. “Als we van 500.000 naar 400.000 vluchten gaan, is er minder geluidsoverlast, minder CO2-uitstoot én minder fijnstof. Dan zou je zo maar flink huizen kunnen bouwen bijvoorbeeld op Kronenburg.’ De indiener van het voorstel, GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger komt op 7 maart naar Amstelveen om haar voorstel uit te leggen.

“Een kleiner Schiphol is beter voor de gezondheid van omwonenden, voor het klimaat, voor de natuur én helpt de wooncrisis oplossen,” zegt Kröger. “Wat GroenLinks betreft legt het kabinet snel het lagere maximum in een wet vast. Dan kun je Schiphol ergens aan houden.’ Doordat er op dit moment geen strakke regels zijn, kan Schiphol volgens GroenLinks steeds de doelpalen verplaatsen als het gaat om de overlast. Kröger: ‘Dat moet stoppen.’

Lennart de Looze vindt ook dat de afspraken over de overlast van Schiphol boterzacht zijn. “De geluidsoverlast van Schiphol wordt ook al jaren door de regering gedoogd. Er staat niets over in de Schipholwet. Amstelveners kunnen bij overlast nu niet naar de rechter stappen om handhaving af te dwingen.” GroenLinks vindt het heel belangrijk dat zo snel mogelijk in de wet wordt vastgelegd dat niet meer dan 400.000 vluchten per jaar toegestaan zijn. “Maar ook die 400.000 is idioot veel. Minder vluchten zou nog beter zijn. Dan krijgt Amstelveen direct een stillere omgeving, schonere lucht en de kans om woningen te bouwen op Kronenburg. Tel uit je winst,” stelt De Looze.

Volgens GroenLinbks heeft Amstelveen ‘een klein beetje’ iets te zeggen over Schipho. “Er is een zogeheten Bestuurlijke Regie Schiphol. Daar zit een vertegenwoordiger van Amstelveen in. Ik denk dat een Amstelveense GroenLinks-wethouder daar beter op zijn plaats is dan een VVD-wethouder,” stelt De Looze.

Op maandag 7 maart (20.00 uur) is Tweede Kamerlid Suzanne Kröger te gast in Amstelveen. In het nieuwe café Upper East Site op Uilenstede gaat zij samen met de jonge Amstelveense lijsttrekker Lennart de Looze in gesprek met inwoners over deze en andere issues.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie