GroenLinks-lijsttrekker: "Door je als gemeente actief met de woningmarkt te gaan bemoeien, kan je voorkomen dat er overal villa’s zoals hier aan de Handweg  of dure appartementen komen."
GroenLinks-lijsttrekker: "Door je als gemeente actief met de woningmarkt te gaan bemoeien, kan je voorkomen dat er overal villa’s zoals hier aan de Handweg of dure appartementen komen." GroenLinks Amstelveen

GroenLinks: ‘Ingrijpen op woningmarkt nodig voor meer betaalbare woningen’

28 februari 2022 om 16:00 Politiek

AMSTELVEEN GroenLinks wil dat de gemeente ingrijpt in de woningmarkt om de wooncrisis op te lossen. “De gemeente moet de woningmarkt reguleren en huisjesmelkers weren. En vooral: bouw wat nodig is. Bouw betaalbare woningen! Projectontwikkelaars gaan dit echt niet uit zichzelf doen; die willen geld verdienen. Wat de markt niet doet, zal de gemeente dus zelf moeten doen’, aldus GroenLinks-lijsttrekker Lennart de Looze.


Afgelopen week schoot het bericht dat de gemeente 20 sociale huurwoningen gaat aanbieden aanbieden aan Amstelveense woningzoekenden van 28 tot 34 jaar bij GroenLinks in het verkeerde keelgat. ‘’Een druppel op een gloeiende plaat én een dode mus. Dit lost niets op. Immers als je 20 mensen voorrang geeft zullen 20 andere mensen alleen maar langer moeten wachten. Wij hebben serieuze oplossingen voor de wooncrisis,” aldus de Looze.

GROTERE ROL GEMEENTE De meeste partijen in de gemeenteraad zijn het er wel over eens dat er een groot woningtekort is in Amstelveen. Maar over de oplossing zijn de partijen het niet eens. GroenLinks pleit al jaren voor een grotere rol voor de gemeente. Die moet projectontwikkelaars en verhuurders binden aan heel strakke eisen. ‘Maar andere partijen vinden het lastig om in te grijpen in de markt. De collegepartijen gaan door met het bouwen van dure appartementen,’ stelt GroenLinks.

VERSCHILLEN GROTER ‘’Iedereen heeft een woning nodig. Wonen is een recht. Door van onze huizen een markt te maken, zijn de verschillen tussen mensen steeds groter geworden. De één verdient veel geld aan het bezit van huizen, terwijl de ander zich suf zoekt naar een betaalbare woning. Een huis is om in te wonen, geen beleggingsproduct,’ aldus De Looze.

ACTIEF GRONDBELEID In 2020 diende GroenLinks al een motie in voor het voeren van een actief grondbeleid. Dat betekent dat de gemeente ontwikkelgronden beheert en aankoopt, om zo volledige zeggenschap te hebben over de bouw van de woningen die nodig zijn. De Looze: “Door je als gemeente actief met de woningmarkt te gaan bemoeien, kan je voorkomen dat er overal villa’s, of dure appartementen komen. Als je dat niet doet, dan wíl je de wooncrisis niet oplossen.’



Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie