De vlag van Oekraïne.
De vlag van Oekraïne. Pixabay

Amstelveen gaat op korte termijn gevluchte Oekraïners opvangen

4 maart 2022 om 14:32 Overig

AMSTELVEEN Ook Amstelveen gaat op korte termijn gevluchte Oekraïners opvangen. De gemeente is momenteel bezig met een inventarisatie van locaties die hiervoor op korte termijn beschikbaar zijn, zoals hotels, short stay-verblijven en campingplaatsen. Daarnaast wordt ook op een rijtje gezet welke gebouwen in Amstelveen op langere termijn beschikbaar zijn als opvanglocatie, zoals (tijdelijk) leegstaande panden.  

Dat meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. Het college reageert daarmee op de aankondiging van het kabinet dat de 25 Veiligheidsregio’s in ons land elk duizend Oekraïners moet opvangen. Volgens het college zullen deze in de regio Amsterdam-Amstelland, waar Amstelveen toe behoort, evenredig over de zes gemeenten verdeeld worden (naast Amstelveen en Amsterdam zijn dat Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel en Diemen).

Sinds de Russische inval in Oekraïne op donderdag 24 februari zijn duizenden inwoners van Oekraïne op de vlucht geslagen voor het oorlogsgeweld. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) schat dat er inmiddels al 1 miljoen Oekraïners huis en haard hebben verlaten en uit hun land naar veilig gebied zijn vertrokken. Europese landen staan voor de uitdaging om deze grote stroom vluchtelingen op te vangen en ook Nederland staat klaar om daar een bijdrage aan te leveren.

Het college kondigt in de brief aan de gemeenteraad dat het ook een inventarisatie gaat maken van alle hartverwarmende initiatieven die in de lokale gemeenschap zijn ontstaan om Okraïne en de inwoners te helpen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie