Het Jac. P. Thijssepark.
Het Jac. P. Thijssepark. Gemeente Amstelveen

Positief rapport over groenbeheer Amstelveen: ‘Kosten lopen niet uit de pas’

3 februari 2022 om 10:00 Overig

AMSTELVEEN Amstelveen krijgt op het gebied van beheer en onderhoud van het gemeentelijk groen waar voor zijn geld. Dat concludeert het externe adviesbureau Cyber na doorlichting van de Groenbegroting. D66-wethouder Floor Gordon (Groen) is verheugd over de bevindingen. “Het is een prettige constatering dat we ook in vergelijking met andere gemeenten niet teveel geld uitgeven. Bovendien blijkt uit het rapport dat een eventuele toekomstige keuze voor bezuinigingen niet kan zonder in te moeten leveren op de kwaliteit. Dat terwijl er juist steeds meer waarde aan groen en biodiversiteit wordt gehecht.”

Omdat een transparant inzicht in de begroting van het groenbeheer ontbrak, heeft de gemeente Cyber Advies om de onafhankelijke doorlichting gevraagd. “We geven veel geld uit aan beheer en onderhoud van het groen. In totaal gaat het om 9 miljoen euro per jaar. Daarom is het altijd goed om te kijken of dat doelmatig gebeurt en of het niet iets minder kan. Er is natuurlijk ook altijd discussie over of we het wel goed doen. Daarom hebben een extern bureau daar onderzoek naar laten doen. Dat leverde een mooi rapport op met als conclusie op dat we in vergelijking met andere gemeenten niet uit de pas lopen,” aldus wethouder Floor Gordon.

SCENARIO’S Met het rapport van het onderzoeksbureau levert de wethouder ook een overdrachtsdocument af voor de nieuwe raadsperiode 2022-2026. Op 16 maart kiezen de inwoners een nieuwe gemeenteraad en daarna wordt een nieuwe college van B en W gevormd. Cyber heeft verschillende scenario’s voor het groenbeheer in de toekomst en de consequenties daarvan op een rijtje gezet. Zo zijn voor- en nadelen van het extra uitbesteden van werk geïnventariseerd. Dat kan de politiek helpen bij het maken van keuzes.

REPUTATIE Het onderzoek maakt duidelijk dat bezuinigingen op de Groenbegroting niet mogelijk zijn zonder in te leveren op de kwaliteit. Dat terwijl Amstelveen op dit gebied een reputatie heeft hoog te houden. “Er is in het verleden voor gekozen om veel aandacht aan het groen te besteden om daarmee nieuwe bewoners en bedrijven aan te kunnen trekken. Dat is daarna ook altijd zo gebleven,” vertelt Tabitha van Hove, die al jarenlang hoofd van Wijkbeheer is. Een bijzonder hoofdstuk daarin vormt het heemgroen. De groenmedewerkers van de gemeente zijn vakmensen die met hun kennis en ervaring de heemparken en heemplantsoenen onderhouden. “Uit binnen- en buitenland komen mensen naar Amstelveen om van hun kennis te leren. Ook op andere vakgebieden hebben we vakmensen in dienst en doordat veel mensen al lang hier werken houden we allerlei specialismen in huis. Dat moet je koesteren,” aldus Tabitha van Hove.

Bij het groenbeheer werkt de gemeente zowel met eigen mensen als met aannemers, met een verdeelsleutel van respectievelijk 60 en 40 procent. Floor Gordon en Tabitha van Hove zijn geen voorstander van het verkleinen van de eigen dienst. Daarmee zou volgens hen veel kennis en ervaring verloren gaan. “Bovendien zijn mensen gewend geraakt aan vaste gezichten in de wijk en kunnen we met eigen personeel sneller calamiteiten verhelpen.”

(Tekst gaat door onder de foto}


Bomen in nieuwe plantvakken die aan Melkweg zijn aangebracht bij herinrichting van de wijk.  - Gemeente Amstelveen

Bij het groenbeheer krijgt de gemeente de komende jaren te maken met stijgende kosten onder meer vanwege noodzakelijke vervanging van oude bomen en struiken. Die gaan ongeveer veertig jaar mee. “Veel bomen en heesters verkeren in dezelfde levensfase, omdat veel wijken in dezelfde periode zijn aangelegd.  Ze worden dus allemaal tegelijk oud en moeten dan vervangen worden, want niks is voor de eeuwigheid,” vertelt Floor Gordon. “Normaal wordt ieder jaar 3 tot 4 procent vervangen, maar de komende jaren moet er een tandje bij. Dat is ook nodig om gevaarlijke situaties met bomen te voorkomen,” vult Tabitha van Hove aan.  

KLIMAATVERANDERING Ook de klimaatverandering brengt kostenstijging met zich mee. “Tien tot vijftien jaar geleden konden we bijvoorbeeld in winter drie maanden snoeien en planten en lag het schoffelwerk stil. Nu de winters zachter worden, groeit het onkruid door en hebben we in de winter een paar maanden dubbel werk, waardoor de kosten toenemen,” vertelt Tabitha van Hove. Dat geldt ook voor het door de gemeente omarmde gifvrije groenbeheer. “Om te voorkomen dat ernstige onkruiden gaan woekeren, is meer inzet van onderhoudsploegen nodig.”

BIJ-VRIENDELIJK De verwachting is dat de gemeente met name de kostenstijgingen vanwege klimaatverandering en extra onderhoudskosten door verouderd groen niet binnen de groenbegroting op kan vangen. Maar bij het groenbeheer spelen ook andere zaken dan geld een rol. “De waarde die aan groen gehecht wordt is groter geworden en er is ook meer aandacht gekomen voor biodiversiteit. Zo zijn we een bij-vriendelijke gemeente geworden, maar moeten we er ook over nadenken hoe we dat gaan realiseren. Zo zijn we een proef begonnen met sinsusmaaien (waarbij in delen van een terrein de hoge begroeiing blijft staan red.), maar aan elke interventie hangt een prijskaartje. De basis is echter op orde en er is ruimte om keuzes te maken waar we aanvullend wat kunnen doen,” aldus Floor Gordon.

BOMENKAP Dat past ook in de omslag die in het denken gaande is waarbij meer wordt gekeken naar de betekenis die het groen heeft voor onder meer de leefbaarheid en de biodiversiteit. De wethouder noemt als voorbeeld de massale bomenkap langs de A9 door Rijkswaterstaat. “Echt een vreselijke kaalslag die iedere Amstelvener ontzettend pijn doet maar tegelijkertijd ook een ´blessing in disguise’ (een vermomde zegen, red.). “De gemeente ging daar niet over, maar we gingen daardoor wel meer waarderen wat we hadden: het groen staat nu weer hoog op de agenda. Ook bij ruimtelijke ontwikkelingen is daar volop aandacht voor.”

Hoewel het rapport van Cyber als overdrachtsdocument gezien kan worden, betekent dat niet dat Floor Gordon wil stoppen als wethouder Groen. “Het is een van mijn favoriete portefeuilles en er liggen nog veel zaken die ik op wil pakken zoals het opstellen van groenkaders zoals het Groenstructuurplan, een Bomenplan en een Groenbeheerplan.” Of ze terug kan keren in het nieuwe college en welke portefeuilles ze dan eventueel krijgt, hangt echter af van de uitslag van de komende gemeenteraadsverkiezingen. 


 Nieuwe populieren naast de oude aan de Keizer Karelweg - Foto: gemeente Amstelveen 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie