Wethouder Floor Gordon op bezoek bij de Boeren van Amstel.
Wethouder Floor Gordon op bezoek bij de Boeren van Amstel. Gemeente Amstelveen

Amstelveen wil samenwerking op gebied dierenwelzijn aanjagen

Overig

AMSTELVEEN Gemeente Amstelveen is bezig om te kijken wat er gedaan kan worden om de samenwerking op het gebied van dierenwelzijn te versterken. Wethouder Floor Gordon (Dierenwelzijn) bezocht donderdag vier bedrijven en organisaties die met dierenwelzijn te maken hebben om te horen wat belangrijk is op dit gebied. Ze bezocht een trimsalon, de Boeren van Amstel, een plaagdierenbestrijder en blindengeleidehonden organisatie KNGF.

De gemeente houdt op 4 oktober (Werelddierendag) een participatiebijeenkomst over dierenwelzijn in Amstelveen. “Daar bespreken we de mogelijkheden voor de versterking van samenwerking, voor het vergroten van de groep vrijwilligers op het gebied van dierenwelzijn en wat rol de gemeente daarbij kan zijn. Het is goed om te zien dat er al heel veel goede dingen gebeuren door heel verschillende organisaties en bedrijven op het gebied van dierenwelzijn en de natuur in Amstelveen,” licht wethouder Gordon toe.

HET KAMMETJE Ze bezocht donderdag vier bedrijven en organisaties, waaronder Dierentrimsalon Het Kammetje. Dat is een vachtspecialist voor honden, katten, konijnen en cavia’s waar gewerkt wordt met producten op natuurlijke basis. “Bewonderingswaardig hoe de eigenares van deze rolstoelvriendelijke dieren trimsalon met een visuele handicap en fysieke beperking dit erkend leerbedrijf heeft weten op te zetten. Ze leidt jongeren met een beperking (handicap) op tot trimmer en heeft oog voor verwaarlozing van dieren en samenwerking met ketenpartners,” aldus Floor Gordon.

WEIDEVOGELS Ze ging ook op bezoek bij de Boeren van Amstel die zich inzet voor de weidevogels in Amstelland. Van iedere liter zuivel die zij verkopen, wordt er 2 eurocent op basis van natuurprestaties, verdeeld onder de deelnemende boeren. Die nemen daarvoor een aantal maatregelen, zoals plas-dras, verlaat maaien, extensieve beweiding en biodiversiteit aanbrengen in de weilanden. De boeren maaien bijvoorbeeld grote delen van hun land pas na het broedseizoen. Op andere delen lopen zo weinig koeien dat er voldoende gras blijft staan om de kuikens een schuilplaats te bieden. 

ONGEDIERTEBESTRIJDING Bij Van der Velden Ongediertebestrijding kwam de wethouder meer te weten over preventie, wering en bestrijding van ongedierte. Het bedrijf bestrijdt onder andere kleine knaagdieren, wespen, houtworm, zwammen en schimmels, maar plaatst ook duivenweringen of vliegenvangers. Eigenaar Richard Piké wil wel meedenken met de gemeente. “Preventie is steeds belangrijker. Door een andere inrichting van het groen. En betere afdichting van huizen is overlast te voorkomen. Inwoners kunnen zelf ook wat doen, bijvoorbeeld geen konijnenvoer in het buitenhok laten staan ’s avonds en geen eenden voeren, want dit trekt plaagdieren aan.”

GELEIDEHONDEN De wethouder ging ook langs bij het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) dat honden opleidt tot blindengeleidehond voor blinde en zeer slechtziende mensen.Ook leiden ze assistentie- en buddyhonden op. Inwoners kunnen vaak in Amstelveen begeleiders tegenkomen in Amstelveen of het Amsterdamse Bos. Zij oefenen op allerlei plekken met de honden. “Wij krijgen gratis parkeervergunningen om te trainen in Amstelveen onder meer in het centrum en op de markt. Mede hierdoor kunnen we 140 getrainde honden afleveren overal in Nederland. Een mooie donatie,” aldus Kees Tinga (KNGF).

Wethouder Foor Gordon met Kees Tinga (KNGF).
Het bezoek aan trimsalon Het Kammetje.
Floor Gordon met Richard Piké van Van der Velden Ongediertebestrijding.
advertentie
advertentie