De tentoonstelling 'Grenzeloos en Vrij' die eerder te zien was in het Cobra Museum ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Cobra-beweging.
De tentoonstelling 'Grenzeloos en Vrij' die eerder te zien was in het Cobra Museum ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Cobra-beweging. Foto: Peter Tijhuis

Cobra Museum vraagt gemeentebestuur Amstelveen om eerder besluit over toekomst

8 maart 2024 om 11:59 Overig Cobra Museum

AMSTELVEEN Het Cobra Museum wil ‘vervellen’. Zo omschrijft Marius Touwen, redder van het museum, de veranderingen die zijn ingezet om het voortbestaan ervan te verzekeren. Touwen gaf woensdag een presentatie over de voortgang van de veranderingen voor leden van de gemeenteraad. Hij gaf daarin ook aan dat het huidige gebrek aan zekerheid een knellende werking heeft. Dat maakt het bovendien lastig om exposities te plannen. Touwen vroeg daarom de raadsleden en wethouders de beslissing over de toekomst, die komend najaar genomen zou worden, naar voren te halen, naar mei.

SLANG

Het museum heeft inmiddels een nieuwe huisstijl ontwikkeld, waarbij het museum voortaan kortweg ‘Cobra’ heet. De naam is niet alleen die van de Cobra-kunststroming, maar ook die van een slangensoort. Het patroon van de geschubde huid van die slang is in de nieuwe huisstijl verwerkt in onder meer de letters van uitingen van de naam, als een patroon in foto’s en op het papier waarmee in het café broodjes worden verpakt.

TOEKOMSTPLAN

Eind vorig jaar gaf de raad het museum nog een jaar de tijd om een gedegen toekomstplan te maken. De bedoeling is nu meer bezoekers te trekken dan de huidige vooral ouderen. “Wij willen ons meer richten op jongeren, expats en internationale toeristen,” aldus Touwen. Voor jonge bezoekers wordt gewerkt aan Virtual Reality brillen. Als je met zo’n bril op door het museum loopt, dan zie je daarmee allerlei aanvullingen op wat er in het museum zelf te zien is. Van de expats worden als eerste de Japanners bediend in de vorm van een tentoonstelling met werk van de prominente Japanse kunstenaar Kishio Suga. Er zijn dan tevens clinics Japans papiervouwen en sushi’s maken. De bedoeling is verder om iedere twee maanden een ander deel van de vaste Cobra-collectie tentoon te stellen. Touwen verwacht dit jaar 80.000 bezoekers (20.000 meer dan vorig jaar) en denkt later op 100.000 per jaar uit te kunnen komen.

BOUWKUNDIGE VERANDERINGEN

 Er staan ook bouwkundige veranderingen op stapel. Zo moeten ruimten op de begane grond een meer open karakter krijgen met veel doorkijkjes. Winkel en café worden opgeknapt. Ook de buitenruimte rond het museum moet anders. “Het plein aan de voorkant is van steen, aan de achterkant is water en groen,” zei Touwen. “We willen het plein ook een groen karakter geven. Aan de achterzijde willen we vlonders aanleggen waar bezoekers buiten kunnen zitten.”

TOEKOMST NOG ONZEKER

Een nieuwe directeur is er nog niet. Er zijn volgens Touwen wel mensen benaderd, maar omdat de toekomst nog onzeker is, voelen die er niet voor hun huidige werk op te geven. Er zijn wel gesprekken met een kandidaat interim-directeur. Sowieso knelt het gebrek aan zekerheid. Dat maakt het ook lastig om exposities te plannen.

LEGITIEM

Touwen vroeg daarom de raadsleden en wethouders de beslissing over de toekomst, die komend najaar genomen zou worden, naar voren te halen, naar mei. Antwoord kreeg hij daarop nog niet. Wethouder cultuur Herbert Raat zei desgevraagd die vraag ‘legitiem’ te vinden: “Dat moeten we dan bekijken bij de begrotingsplannen voor 2025,” zei hij. 

KRITISCH

Michel Becker, fractieleider van Actief voor Amstelveen, toonde zich kritisch over de plannen. “Ik hoor alleen maar over dingen die geld kosten, veel minder over hoe te zorgen voor meer inkomsten.” Touwen verwacht evenwel dit jaar een sluitende begroting.

Meer lezen over het Cobra Museum? Bekijk hier het dossier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie