De tentoonstelling 'Grenzeloos en Vrij' die eerder dit jaar te zien was in het Cobra Museum.
De tentoonstelling 'Grenzeloos en Vrij' die eerder dit jaar te zien was in het Cobra Museum. Foto: Peter Tijhuis

Cobra Museum Amstelveen krijgt laatste kans en kan een jaar verder

30 november 2023 om 11:22 Kunst Cobra Museum

AMSTELVEEN Het Cobra Museum blijft volgend jaar open. De gemeenteraad ging woensdagavond unaniem akkoord met het collegevoorstel om het museum een jaar de tijd te geven om zichzelf te hervinden en een goede aanpak te ontwikkelen voor de toekomst. Een definitief plan moet er in het derde kwartaal van 2024 komen.

De gemeente en het Cobra Museum gaan een convenant ondertekenen met afspraken over dat komende jaar. Bij het museum wordt het stichtingsbestuur vervangen door een raad van toezicht, waar ook de gemeente invloed op heeft. Tevens wordt de directie vervangen. De gemeente geeft voor één jaar een subsidie van 1,4 miljoen euro. Komt er een goed plan, dan krijgt het museum in de drie jaren daarna steeds 1,4 miljoen euro. 

Het museum had gevraagd om 2 miljoen euro om het gebouw op te knappen en 2 ton korting op de huur. Dat gaat het komend jaar niet gebeuren. Cultuurwethouder Herbert Raat toonde zich verheugd over het resultaat. “Het is een spannende tijd geweest voor de raad, ambtenaren, het museum en het college,” zei hij. “Want het was echt wel een situatie van er op of eronder.”

SOLIDE UITGANGSPUNT

Raadslid Femke Lagerveld (VVD) noemde het convenant een solide uitgangspunt voor het maken van een toekomstbestendig ondernemingsplan. Wel vroeg ze om een breder aanbod dan alleen moderne kunst. Pieter Monkelbaan (BBA) vroeg of de gemeente een vetorecht in de raad van toezicht krijgt, maar daar wilde wethouder Raat niet aan. ‘We hebben nu afspraken gemaakt op basis van vertrouwen. Een vetorecht zou dat doorkruisen.” 

‘DE JOHAN CRUIJFF UIT MUSEUMWERELD’

SP-fractieleider Patrick Adriaans zag in het convenant terug wat hij in een eerder raadsdebat had voorgesteld: “Een tussenoplossing: koop wat meer tijd om zaken goed te regelen, want niemand wil het museum kwijt.” Rosalie Bouwman (PvdA) vroeg om een top-interim-directeur voor de komende tijd: “We hebben de beste mensen nodig.” Wethouder Raat vertaalde dit als ‘de Johan Cruijff uit de museumwereld’: “Daar gaan we naar op zoek.”

Arjen Siegmann (CDA) diende een motie in met het verzoek zo snel mogelijk te breken met de huidige museumdirectie, liefst al per 1 december of 1 januari. Andere fracties vonden een ordelijke en geleidelijke overgang beter. Uiteindelijk trok Siegmann zijn motie in.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie