Natuur rond de Poel gezien vanaf het water.
Natuur rond de Poel gezien vanaf het water. Jacqueline Höcker

Raadslid Jacqueline Höcker wil meer aandacht voor natuur de Poel

6 september 2021 om 11:29 Natuur en milieu

AMSTELVEEN Gemeenteraadslid Jacqueline Höcker (Lijst Höcker) wil dat er meer aandacht komt voor de natuur op en rond de Poel. “Het is zo’n mooi gebied,” stelt zij. Ze maakte onlangs met de inmiddels gepensioneerde boswachter Joop Breedveldt een tocht over de Poel en zag onder meer dat er nog veel onderhoud geleegd moet worden.    

Een deel van De Poel wordt binnenkort uitgebaggerd, daar heeft de gemeenteraad al over besloten en de voorbereiding is begonnen. Jacqueline Höcker vraagt zich af wat er daarna gaat gebeuren. Volgens haar is er sprake van achterstallig onderhoud aan oevers, flora en fauna en oeverranden en enkele steigers. Ook na het baggeren moet volgens haar de balans bewaakt worden om de waterkwaliteit op piel te houden, want wanneer er teveel waterplanten komen geeft het ook problemen.

PRACHTIG NATUURGEBIED “Tijdens een tocht over de Grote Poel en de Kleine Poel kun je zien dat er onderhoud moet worden gepleegd. Het is een prachtig natuurgebied met kleine en middelgrote waterverbindingen, bomen rondom, vogels, eilandjes en begroeiingen. De natuur hier heeft alle aandacht en onderhoud nodig. Juist nu in deze tijd waarin zoveel aandacht naar klimaat en milieu moet gaan, is het belangrijk om na het uitbaggeren van de Poel te kijken naar de toekomstige ontwikkelingen van de Poel en het gebied er omheen,” aldus Höcker. 

BLIK VANAF HET WATER Ze ging samen met de nu gepensioneerde boswachter Joop Breedveldt de Poel op. Hij stelt zich graag beschikbaar om mensen de schoonheid van de Poel en het Amsterdamse Bos te laten zien. “Ieder zou een blik vanaf het water moeten hebben om te zien hoeveel natuurschoon er is en te ontdekken hoe we ook na het baggeren meer onderhoud moeten plegen. Dan mogen we in geen geval weer 10 jaar wachten voor er iets gebeurt. Wat je onder meer ziet is dat er nog lokale historie is, zoals het oude gebouwtje van de zeilvereniging en het terrein van Van Diemen wat opnieuw ontwikkeld gaat worden. Het lijkt wel of er te weinig energie in gestoken is om die geschiedenis te koesteren. Dat moet veranderen.”

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie