Van links naar rechts: docente Nicolina van Eeden, Peter Sterkenburg, Monique Van den Bossche.
Van links naar rechts: docente Nicolina van Eeden, Peter Sterkenburg, Monique Van den Bossche. Amstelveen voor Elkaar

Peter Sterkenburg zette het boek in zijn hoofd op papier

28 september 2021 om 11:30 Mensen

AMSTELVEEN Peter kon niet goed lezen en schrijven maar heeft nu een boek geschreven. Peter Sterkenburg is een spraakzame en vrolijke man van 54, die beschikt over een flinke dosis humor en fantasie. Hij heeft een aantal boeken in zijn hoofd en die moeten op papier. Peter kon alleen niet zo goed lezen en schrijven en ging daarom naar taallessen met inburgeraars. Daarna ging hij naar een taalgroep in de Buurtkamer KKP in het MOC-gebouw te Amstelveen.

Op 19 oktober 2020 maakte Peter Sterkenburg kennis met taalcoach Monique Van den Bossche in het MOC-gebouw in Amstelveen. Zij bespraken de wens van Peter om de boeken te schrijven die hij in zijn hoofd had zitten en kozen ‘Het Trappenhuis’. Omdat het hem zonder hulp niet lukte om zijn gedachten goed te verwoorden en op papier te krijgen, besloot zijn taalcoach hem te helpen. Van oktober 2020 tot en met juli 2021 zaten ze elke woensdagavond coronaproof zo’n anderhalf uur bij elkaar om aan het boek te werken. Peter was heel trouw; hij sloeg geen enkele keer over.

Peter bereidde wekelijks schriftelijk een hoofdstuk voor dat zij samen doorspraken. De taalcoach probeerde het verhaal van Peter in goed lopende zinnen op papier te zetten. Ook lette zij erop of de verhaallijn logisch was en of de inhoud oke´ was voor kinderen. Thuis tikte zij de tekst uit, zocht er eenvoudige zwart-wit afbeeldingen bij en de week erop bespraken ze haar uitwerking. 

Het was een ‘uitdaging’ voor de taalcoach om zo dicht mogelijk bij de woordkeus en tekst van Peter te blijven en te voorkomen dat ze in herhaling vielen. Dat lukte en Peter was er zo tevreden over, dat hij opmerkte: “Het lijkt wel of u in mijn hoofd kan kijken.” Bij het drukken van het boek hebben ze het voor Peter gemakkelijk leesbare lettertype Cavolini gekozen. De docente van Peter, Nicolina van Eeden ontwierp de voorzijde van het kinderboek.

Het boekje is op 26 september officieel gepresenteerd in de tuin van het MOC-gebouw te Amstelveen in het bijzijn van wethouder Marijn van Ballegooijen. Hij hield onder andere een vraaggesprekje met de vrijwillige taalcoach Monique Van den Bossche.

Wie zelf niet goed kan lezen en/of schrijven of zo iemand kent, kan dan met diegene voor een intake naar het Taalhuis op dinsdag of donderdag van 13.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek Stadsplein of bel voor het maken van een afspraak: 020-545 55 78. Wie graag ook iemand wil helpen die laaggeletterd is en taalcoach wil worden, kan mailen naar: taalhuis@debibliotheekamstelland.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie