Afbeelding
Pixabay, Dimitris Vetsikas

Hulp aan strijder voor mensenrechten: ‘Maak Amstelveen shelter city’

19 mei 2021 om 15:30 Maatschappelijk

AMSTELVEEN De raadsfracties van D66, GroenLinks en PvdA gaan samen met het college een voorstel uitwerken om Amstelveen te maken tot ‘Shelter City’. Dat houdt in dat Amstelveen bescherming gaat bieden aan mensenrechtenstrijders die in hun eigen land monddood worden gemaakt en bedreigd. Het gaat om bijvoorbeeld journalisten, kunstenaars en wetenschappers.

Het idee is dat deze mensen gedurende minimaal drie maanden in veiligheid hun werk in Amstelveen kunnen voortzetten. Daarna gaan ze naar hun land terug of, als dat niet kan, naar een andere shelter city. Tot nu toe zijn er wereldwijd zestien zulke steden, waarvan de meeste in Nederland. Volgens de organisatie die de shelter cities is begonnen, is uitbreiding van het aantal deelnemende steden hard nodig, gezien het toenemen aantal mensenrechtenverdedigers dat zich aanmeldt.

STAND PvdA-raadslid Esther Veenboer, één van de indieners, vindt het idee goed passen bij het internationale karakter van Amstelveen. “Omdat het aantal aanvragen toeneemt, is Amstelveen het aan zijn internationale stand verplicht te laten zien dat we een barmhartige en solidaire stad zijn.” Het idee is te beginnen met een pilot van een jaar. De kosten voor de gemeente bedragen voor de opvang van drie maanden zo’n 18.000 euro.

VRAGEN Andere fracties toonden zich enthousiast, maar hadden nog wel veel vragen. Hoe zit het met de veiligheid? Zijn er consequenties voor de veiligheid van Amstelveners? Waarom niet twee of drie mensenrechtenstrijders per jaar? Wat wordt de rol van Amstelveen precies? Hoe effectief is dit? Kunnen die mensen bij terugkeer in hun thuisland te maken krijgen met repercussies? Nog niet op alle vragen was een antwoord. Voor hun veiligheid zijn degenen die naar Amstelveen komen zelf verantwoordelijk.

VERWACHT Burgemeester Tjapko Poppens sprak van ‘een mooi initiatief’: “Maar als je het doet, dan moet je het wel goed doen en dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Daarom wil ik wel graag weten wat er precies van de gemeente wordt verwacht. We moeten goed weten waar we ‘ja’ tegen zeggen.” Dat laatste gaat nu verder uitgewerkt worden in een concreet voorstel dat later terugkomt in de raad.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie