SP-fractieleider Patrick Adriaans vindt dat zijn partij monddood wordt gemaakt.
SP-fractieleider Patrick Adriaans vindt dat zijn partij monddood wordt gemaakt. René de Leeuw

Interpellatie in gemeenteraad: ‘SP wordt monddood gemaakt’

18 februari 2021 om 13:52 Politiek

AMSTELVEEN De SP-raadsfractie is ontevreden over de beantwoording van haar vragen door het college en ambtenaren. De SP vindt dat zij anders behandeld wordt dan anderen. Fractieleider Patrick Adriaans sprak zelfs over het ‘monddood’ maken van zijn fractie.

ZERE PLEK Adriaans klaagde woensdagavond bij een interpellatie in de gemeenteraad: “Er is sprake van tegenwerking. We krijgen gebrekkige antwoorden en informatie. Maar als raadsleden doen wij gewoon ons werk. Wij leggen de vinger op de zere plek. Een burgerraadslid van onze partij werd eind vorig jaar zelfs beschuldigd van verbale agressie. We worden beschuldigd van niet-integer handelen. Keer op keer bleken die beschuldigingen geen grond te hebben. SP-fractieleden zijn ook beschuldigd vanwege hun werk in het kader van de SP-hulpdienst, terwijl de gemeente eigen protocollen niet juist hanteert. Wij zien dat als een onvervalste poging tot intimidatie.”

ANDERS De SP stelt vooral vragen over sociale zaken en participatie en Adriaans erkende dat hun vragen vaak ‘anders zijn’ dan die van andere partijen. De SP had verder veel kritiek op een recente brief van het college, waarin staat dat door de coronacrisis de werkdruk voor de ambtenaren dermate hoog is en dat er prioriteiten gesteld moeten worden en de beantwoording van minder urgente vragen langer kan duren.” De SP vreest dat hierdoor de beantwoording van vragen voorlopig niet verbetert.

KRITIEK De SP kreeg hierop een golf van kritiek over zich heen van college en raadsleden. Burgemeester Tjapko Poppens vond dat de SP vaak grote woorden gebruikt. “Van integriteitsschendingen is geen sprake geweest. Anders zou ik die meteen onderzoeken en erop handhaven. Natuurlijk is er ambtelijke bijstand voor de raad, maar die is niet ongelimiteerd.”

Wethouder Marijn van Ballegooijen zei van de SP eerder een compliment te hebben verwacht: “We beantwoorden alle vragen netjes, van alle fracties op dezelfde manier. Maar aan vragen van de SP zijn we meer tijd kwijt dan aan die van alle andere fracties bij elkaar. De SP stelt ook vaak vragen die al beantwoord zijn.” Hij verweet de SP ongefundeerde verdachtmakingen, overdrijving en veel feitelijke onjuistheden in zaken die individuele burgers betreffen. Wethouder Frank Berkhout wees erop dat een SP-burgerraadslid een waarschuwing heeft gekregen voor hoe zij ambtenaren had bejegend. “De regels zijn voor alle burgers gelijk: na de eerste keer een waarschuwing, na herhaling mogelijk een raadhuisverbod.”

SPIEGEL De meeste fracties herkenden de SP-kritiek niet. “De SP moet maar eens goed in de spiegel kijken,” aldus Kees Noomen (VVD). Harmen van der Steenhoven (D66) vond dat de SP niet met ambtenaren over beleid moet praten: “Dat is een zaak van raad en college.” Pier Rienks (CDA) heeft nog niets gemerkt van tragere beantwoording van vragen: “Vaak worden we nog dezelfde dag gebeld met de antwoorden.” Jacqueline Höcker (Lijst Höcker) zei: “Het SP-verzoek voor interpellatie kwam op mij over als intimidatie. Waar het college van wordt beschuldigd, is precies wat de SP zelf doet.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie