Afbeelding
Pixabay

Kritiek op plan twee omroepen: ‘Amstelveen is hiervoor niet groot genoeg’

11 maart 2021 om 14:30 Politiek

AMSTELVEEN Heeft Amstelveen binnenkort niet één, maar twee lokale omroepen? Als het aan het college ligt wel, maar diverse raadsfracties hebben er grote twijfels over. “Is Amstelveen wel groot genoeg voor twee omroepen?” zo vroeg raadslid Ilika Polderman van GroenLinks zich woensdag in een raadscommissie af. Ook SP, BBA en ChristenUnie zien er weinig in en bereiden voor de raadsvergadering van 24 maart een pittige discussie voor.

Het college heeft nu, na jarenlang tobben met het kwakkelende RTVA, een voorstel op tafel gelegd dat uitgaat van het subsidiëren van twee omroepen: RTVA en een nieuwe omroep genaamd AAN! (Actueel Amstelveens Nieuws). Het college wil beide omroepen 60.444 euro subsidie toekennen voor 2021.

In de commissie gaf RTVA-voorzitter Roel Smit aan grote twijfels te hebben over een tweede omroep naast RTVA, omdat AAN! volgens hem precies hetzelfde wil als wat RTVA nastreeft: “We willen beide werken met een mix van jonge mensen en oude rotten in het vak, beide kiezen voor internet first en sociale media, en beide hebben lineaire tv nog niet afgeschreven. Zou AAN! zich in de Engelse taal richten op expats, dan was het een waardevolle toevoeging geweest, maar dat is niet het geval.” Volgens Smit is 60.000 euro subsidie voor elk van beide omroepen ontoereikend: “AAN! wordt dan opgeslokt door de regionale omroep (NH Media) en RTVA kan hooguit overleven als organisatie van vrijwilligers.” RTVA is nu een mix van vrijwilligers en beroepsmensen. Zonder professionals kan volgens hem RTVA niet wezenlijk bijdragen aan de lokale journalistiek en ook geen nieuwe journalisten opleiden. Smit verklaarde overigens graag bereid te zijn tot samenwerking met AAN! Pogingen daartoe hebben tot dusver nergens toe geleid.

STROT Het college wil die samenwerking op termijn liefst ook, maar dat is nu niet het plan. “Het college gaat er nu van uit dat er twee omroepen komen, terwijl wij als raadsleden ons daarover nog helemaal geen oordeel hebben kunnen vormen,” aldus Marina Casadei (SP). “Het lijkt erop dat wij een tweede omroep door de strot geduwd krijgen.” Volgens Ilika Polderman (GroenLinks) heeft een opzet met twee omroepen in Amstelveen geen kans van slagen: “Met de bedragen die nu worden voorgesteld krijg je geen kwalitatief goede omroepen. Dit is slechts erop wachten totdat ze allebei in financiële moeilijkheden komen.” Ook volgens Ewa Petiet (BBA) gaat het met het collegeplan voor twee omroepen niet lukken: “Dit wordt twee keer niets. Om goede kwaliteit te kunnen leveren, hebben beide omroepen aangegeven het dubbele bedrag nodig te hebben. Wat schiet Amstelveen hier mee op?”

Wethouder Rob Ellermeijer meende dat het college juist een heel passend voorstel heeft gemaakt: “Het doet recht aan beide partijen. Aan de ene kant vervullen wij als gemeente de wettelijke zorgplicht voor RTVA, dat officieel een licentie toegewezen heeft gekregen door het Commissariaat van de Media, en aan de andere kant bieden we een nieuw initiatief kansen om vertrouwen te winnen.”

De raad discussieert op 24 maart verder.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie