Zwartkopwringer.
Zwartkopwringer. O.C. Hooymeijer

Tekeningen en nesten van niet-bestaande vogels te zien in SVB in Amstelveen

24 maart 2023 om 09:00 Kunst

AMSTELVEEN Grote oliepasteltekeningen en nesten van niet-bestaande vogelsoorten zijn tot en met 3 mei te zien in het atrium van de Sociale Verzekeringsbank in Amstelveen. De werken zijn gemaakt door beeldend kunstenaar, schrijver en amateurornitholoog O.C. Hooymeijer. Hij wordt als ‘autoriteit op het gebied van van niet-bestaande vogels’ omschreven. 

Sinds het verschijnen van zijn onder liefhebbers zeer gewaardeerde ‘Kleine Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa’ en ‘Nieuwe Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa’ is Hooymeijer onverdroten doorgegaan met het ontdekken van nieuwe soorten als Vuurkop, Finse Haan en Kwabber. Dat resulteerde in nieuwe, grote oliepasteltekeningen - en gedetailleerde beschrijvingen - van zijn imaginaire vogels. Een groot aantal hiervan verscheen een jaar lang als column in dagblad Trouw.

ZWARTKOPZEEDUIF

Een selectie van deze werken is nu te zien in de Sociale Verzekeringsbank. Daarnaast zijn ook enkele nesten van niet-bestaande vogels te bewonderen. Het gaat om nesten van van de Zeegier, de Sneeuwkraak en de Zwartkopzeeduif.

Beeldend kunstenaar en schrijver O.C. Hooymeijer (Vlaardingen, 1958) studeerde in 1981 af aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Vanaf dat moment volgden vele succesvolle exposities, zowel in Nederland als daarbuiten. Tot een aantal jaar geleden stond de mens centraal in zijn werk. Met de start van projecten als ‘The Great Exotic Birdshow’ en ‘De niet-bestaande vogels van Europa’ maakte deze plaats voor de vogel. 

VAN AARSVINK TOT ZEEBREKER

Naast zijn beeldende werk (schilderijen, tekeningen en multimediaprojecten) heeft hij zich steeds meer toegelegd op het schrijven, waarbij zijn niet-bestaande vogels én de echte natuur steeds het uitgangspunt vormen. In oktober 2022 verscheen ‘Van Aarsvink tot Zeebreker’, een luxe uitgegeven boek waarin zijn wekelijkse columns voor dagblad Trouw (2020-2021) zijn gebundeld.

Zijn werk is vanaf heden tot en met 3 mei te zien in het atrium van het hoofdkantoor van de Sociale Verzekeringsbank aan Van Heuvel Goedhartlaan 1 in Amstelveen. De tentoonstelling is te bezichtigen op werkdagen tijdens kantooruren. Wie met de auto komt, kan zich melden bij de slagboom en vragen of er parkeerruimte is.

Op donderdag 30 maart wordt om 16.00 uur de officiële opening verricht door onderzoeksjournalist Joop Bouma (onder andere dagblad Trouw). Daarna licht O.C. Hooymeijer op geheel eigen wijze de niet-bestaande vogelwereld toe.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie