Emiel Sjaardema en Wim Visser van 50Plus bij een van de kantoren in de Bovenkerkerwegzone.
Emiel Sjaardema en Wim Visser van 50Plus bij een van de kantoren in de Bovenkerkerwegzone. 50Plus

50Plus pleit voor hergebruik van bestaande gebouwen in Bovenkerkerwegzone

27 februari 2023 om 11:33 Politiek

AMSTELVEEN 50Plus Amstelveen pleit voor hergebruik van de bestaande gebouwen in de zone langs de Bovenkerkerweg bij Middenhoven. ‘Waarom zouden dan alle gebouwen aan de Bovenkerkerweg na 30 jaar moeten worden afgeschreven? Een aantal wordt immers nog gebruikt en zal moeten worden afgebroken en verplaatst. Kan verspilling in Bovenkerkerwegzone niet worden voorkomen,’ vraagt de partij zich af. Door hergebruik van de bestaande kantoren, kunnen ook de bezwaren van omwonenden tegen hoge nieuwbouw in de zone weggenomen worden, zo stelt de partij.

50Plus Amstelveen wijst erop dat circulair bouwen een belangrijk onderwerp is. “Het recyclen en hergebruiken is iets waar iedereen naartoe wil,” telt fractievoorzitter Emiel Sjaardema. Hij wijst er daarbij op dat circulair bouwen, naast milieuvoordelen mogelijk ook kostenbesparend kan worden werkt. Dat zou de exploitatie dan ten goede kunnen komen waardoor de volgens de partij ‘onacceptabel hoge accenten’ uit de huidige plannen voor de Bovenkerkerwegzone kunnen worden geschrapt. ‘Omwonenden zouden zich vervolgens gehoord weten en worden niet in hun woongenot aangetast.’

De partij wijst erop de sommige kantoren in Amstelveen (zoals het oude KPMG-gebouw en World Wide Building op bedrijventerrein Legmeer) al zijn omgebouwd. Die vormen wat 50PLUS betreft een goed voorbeeld. Sjaardema wil weten of deze mogelijkheid ook voor de niet-gebruikte gebouwen in deze Bovenkerkerwegzone kan worden toegepast.

AMSTELVEENSE MAAT

Tijdens het bespreken van de Nota van Uitgangspunten voor de Transformatie Bovenkerkerwegzone op 22 februari door de gemeenteraad, gaf 50Plus aan dat zijn partij niet achter aan aantal belangrijke punten staat. Het gaat daarbij om de de toegestane maximale bouwhoogte. ‘Al jaren wordt er gesproken over de ‘Amstelveense maat’. Die houdt in niet hoger bouwen dan de boomgrens. Op de vraag waarom dat nu niet wordt toegepast en er toch hoogten van 10 verdiepingen worden genoemd, kon vanwege tijdgebrek geen antwoord worden gegeven.’

Het gebrek aan tijd ontlokte aan Emiel Sjaardema de opmerking dat hij zich zorgen maakt dat Amstelveen gegijzeld wordt door ontwikkelaars qua bouwhoogte en percentages. “Het eerste wat geroepen wordt – terwijl het nog een Nota van Uitgangspunten is - is ‘dat kan niet, dan komen we niet uit en dan kan het wel eens helemaal niet doorgaan’. Nou dan gaat het maar niet door,” aldus Sjaardema.

De uitgangspunten die 50Plus wel volledig kan onderschrijven is dat er nu eindelijk gebouwd lijkt te worden voor Amstelveense starters en senioren. Wel wil de partij dat graag concreet met cijfers opgenomen zien.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie