De omslag van het boek.
De omslag van het boek. PR

Nieuwe editie van boek over Tuindorp Randwyck

11 maart 2021 om 10:00 Historie

AMSTELVEEN Amstelvener Dolf van den Bos heeft de nieuwste – en laatste – editie gepubliceerd van zijn boek ‘Welkom in het Tuindorp Randwyck’. Van den Bos gaf het boek in 2016 voor het eerst uit en inmiddels is het toe aan de vijfde druk.

Het boek behandelt uitgebreid de geschiedenis van Randwijck, dat vanaf eind jaren twintig van de vorige eeuw werd gebouwd om te voorkomen dat het op uitbreiding beluste Amsterdam na diverse annexaties ook delen van Amstelveen ten zuiden van de Kalfjeslaan zou ‘inpikken’. Het boek is rijk geïllustreerd met oude foto’s, ansichtkaarten en luchtopnames. Bij de aanleg van Randwijck waren diverse architecten van naam betrokken.

In de nieuwe versie is een geheel nieuw hoofdstuk toegevoegd over de joodse sjoel aan de Randwijcklaan 13. Het houten gebouwtje dreigde in 2017 gesloopt te worden om ruimte te maken voor een woning. Onderzoek leidde ertoe dat de gemeente besloot het pand voor Amstelveen te behouden en inmiddels is het gerenoveerd. In eerdere versies van zijn boek was de informatie over de sjoel wegens gebrek aan informatie nog summier, maar het betreffende hoofdstuk is in de nieuwe druk aanzienlijk uitgebreid.
Van den Bos heeft verder het hoofdstuk over monumenten in Randwijck geheel vernieuwd en het hoofdstuk over de architecten die Randwijck hebben ontworpen flink aangevuld. Het boek telt 540 pagina’s en kost 75 euro. Meer informatie via dolf@planet.nl en op de website www.DORPS-o.nl. Wie reeds een eerdere druk bezit, kan de aanvullingen ten opzichte van de vierde druk als PDF downloaden via de genoemde website.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie