Afbeelding
Marijke Mooy

Bosplan Amsterdamse Bos 2020-2030 aangepast

14 januari 2021 om 07:00 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De colleges van B en W van Amstelveen en Amsterdam besloten op 12 januari beide om de reacties op de inspraakversie van het Bosplan Amsterdamse Bos en de beantwoording ervan samen met het gewijzigde Bosplan aan te gaan bieden aan hun gemeenteraden. Ook twee petities telden mee als inspraakreactie. Alle indieners van een reactie krijgen hierover per mail informatie.

Op de inspraakversie van het ‘Bosplan Amsterdamse Bos 2020-2030’ zijn 557 inspraakreacties gekomen waarvan een deel aanleiding gaf voor aanpassing en verbetering van het Bosplan. Vooral de gehanteerde zonering in activiteiten, rust en natuur, die het Bos sinds jaar en dag gebruikt voor beheer en onderhoud en als leidraad voor het plannen van faciliteiten en activiteiten, leidde tot onrust én twee petities.

HONDENBELEID Voornaamste aanpassingen in het Bosplan zijn gedaan rond het hondenbeleid. Eventuele voorgestelde wijzigingen in het losloop- of aanlijnbeleid, bijvoorbeeld voor het versterken van ecologische verbindingen, worden eerst besproken met hondeneigenaren en -uitlaatcentrales. De Amsterdamse Bosorganisatie gaat dit jaar samen met betrokkenen het huidige beleid evalueren en separaat kijken naar mogelijkheden. Kaarten en teksten van de verschillende zoneringen uit de inspraakversie zijn ook verbeterd. De zonering is vooral bedoeld voor het beheer en onderhoud van het Bos en van belang voor de toegestane activiteiten en functies. Daarnaast blijkt uit de inspraakreacties dat de huisregels van het Amsterdamse Bos niet bij iedereen bekend zijn. Daar onderneemt de bosorganisatie actie op.

GEZAMENLIJK Het Amsterdamse Bos ligt voor het grootste deel op Amstelveens grondgebied, maar Amsterdam bepaalde als grondeigenaar de visie over de toekomst van het Bos. Dit was steeds lastiger uit te leggen aan de inwoners van Amstelveen. Om deze reden hebben beide gemeenten het Bosplan in gezamenlijkheid opgesteld, hoewel het in formele zin primair een plan van de eigenaar en financier van het Bos, de gemeente Amsterdam, is. Amstelveen waardeert het dat Amsterdam deze gelegenheid bood. Beide gemeenten hechten grote waarde aan het Bos en willen dat het klaar is voor toekomstige vraagstukken op het gebied van natuur en klimaat. Ook het onderhoud moet op orde zijn. In het Bos is plaats voor natuur en recreatie. Het moet goed bereikbaar zijn en kan de toenemende (stedelijke)druk aan. De verschillende soorten gebruikers en bezoekers moeten naast elkaar kunnen recreëren.

Belangrijk dat iedereen welkom is en blijft in het bos mét of zonder honden.

UITVOERING Het Bosplan benoemt richtingen en acties in de uitvoeringsagenda om het Bos toekomstbestendig te maken. Zoals investeren in achterstallig onderhoud, verbeterde entrees en betere bereikbaarheid van het Bos per OV en fiets. Wethouder Gordon (wijkbeheer en groen): “Belangrijke punten uit het Bosplan zijn voor Amstelveen de toekomstige samenwerking en daarmee samenhangende besluitvorming over thema’s in het Bos, het wegwerken van achterstallig onderhoud door Amsterdam, het toegankelijk houden voor lokale recreanten en voorkomen van bijvoorbeeld parkeerdruk en -overlast in nabij gelegen Amstelveense woonwijken. Ook een nieuwe functie geven aan kleinschalige locaties zoals bijvoorbeeld de Radartoren staat op de agenda. Daarover stellen we de raad voor in gesprek te gaan met Amsterdam. Daarnaast vinden we het belangrijk dat iedereen welkom is en blijft in het bos mét of zonder honden.”

Tot slot verkent Amstelveen met Amsterdam, de provincie Noord-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland de mogelijkheden voor en effecten van het baggeren van de Amstelveense Poel, die ook eigendom is van Amsterdam.

VERVOLG Naar verwachting wordt het collegevoorstel over het gewijzigde Bosplan en de Nota van Beantwoording behandeld tijdens de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) op donderdag 4 februari om 20.00 uur. Zie ook www.amsterdamsebos.nl/bosplan

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie