Het koor in 1940
Het koor in 1940 LPK

Presentatie van jubileumboek 100 jaar Cantemus Dominum

20 november 2019 om 07:30 Historie

AMSTELVEEN Het boek: 'Honderd jaar zingen pro Deo' van tenor Theo van der Meer wordt zondag 24 november feestelijke gepresenteerd in de parochiezaal van St. Augustinuskerk aan Amstelveenseweg 965. Dat gebeurt aansluitend aan de kerkviering van 10.30 uur. Het boek bevat een verslag van het wel en wee van het Latijns Parochiekoor Cantemus Dominum tegen de achtergrond van grote veranderingen in de katholieke kerk en de maatschappij. De boekpresentatie vormt de feestelijke start van het eeuwfeest van het koor.

Op 13 juni 2020 bestaat het Latijns Parochiekoor (LPK) Cantemus Dominum, het oudste koor van de Augustinuskerk 100 jaar. Dit eeuwfeest wordt het komend jaar uitgebreid gevierd in de eigen kerk en op meerdere plekken in Amstelland. De feestelijke aftrap van het jubileumjaar is op 24 november met de presentatie van het boek 'Honderd jaar zingen pro Deo'.

Op 13 juni 1920 werd het LPK opgericht als een mannen- en jongenskoor. Het koor verzorgde wekelijks de vieringen in de Augustinuskerk die toen nog stond op de locatie van de huidige begraafplaats Buitenveldert, zoals op de foto uit 1925 te zien is. Dirigent Bertels was tevens hoofd van de naast de kerk staande St Josefschool. Hij selecteerde de jongens met goede stemmen op school voor het koor. Deze vanzelfsprekende toelevering van jongens hield op in de jaren zestig van de vorige eeuw. Vanaf het begin van de zeventiger jaren waren ook dames welkom. Sindsdien bestaat het koor met de naam 'Cantemus Dominum' in zijn huidige vorm met tenoren, bassen, sopranen en alten en heeft het een constante bezetting van rond de 40 leden.

Naast een chronologisch overzicht beschrijft Theo van der Meer hoe het enthousiasme voor zingen de koorleden door de jaren heen met elkaar verbonden heeft. Hoe lief en leed werd gedeeld en hoe men elkaar ook vond in de vele activiteiten naast het zingen en de eucharistievieringen. In die honderd jaar werd aan het repertoire - oorspronkelijk gregoriaans en meerstemmige Latijnse gezangen - later ook muziek in het Engels, Duits, Frans en Nederlands toegevoegd. Maar zoals de naam van het koor al doet vermoeden bleef en blijft Latijnse kerkmuziek door de jaren heen de hoofdmoot van het zangrepertoire. Het LPK zingt een breed repertoire klassieke muziek met missen van o.a. Mozart, Haydn, Bruckner, Rheinberger, Nieland, Schubert, Lloyd Webber en een grote variëteit aan motetten en hymnes. Zij verzorgt eens per vier weken de zang bij een eucharistieviering in de Augustinuskerk. Ook zingt het LPK in de vieringen op de christelijke feestdagen van Kerst, Pasen en Pinksteren. Vanaf 2013 is daar een nieuwe traditie aan toegevoegd met een jaarlijks 4 mei Herdenkingsconcert.

Het boek "Honderd jaar zingen pro Deo" is vanaf 24 november te koop bij Boekhandel Blankevoort en te bestellen via lpkcantemusdominum@gmail.com. De opbrengst van de eerste 100 exemplaren wordt geschonken aan het St Joseph's ziekenhuis in Ghana.

Het koor in 2019
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie