Zaterdag 16 november werd nog volop gerepeteerd.
Zaterdag 16 november werd nog volop gerepeteerd. Naomi Heidinga

Slagwerkgroep Bovenkerk geeft uniek concert in 't donker

18 november 2019 om 16:00 Muziek

AMSTELVEEN Slagwerkgroep Bovenkerk verzorgt op 24 november twee bijzondere concerten in het donker. "Dat wil zeggen: wij zitten niet in het donker," aldus Sonja de Kwant van de Slagwerkgroep. "Maar de mensen wel, ze krijgen van ons een slaapmasker uitgereikt."

Door de concertbezoekers te hullen in duisternis, kan alle aandacht naar de muziek gaan. Dat verdiept de muzikale beleving. "Normaal gesproken ben je ook met hoe het eruit ziet bezig, word je door de visuele prikkels afgeleid," aldus De Kwant. Hun muzikaal leider, Barry Jurjus, kwam met het idee. "Hij is professioneel muzikant, en had in Duitsland al een aantal van dergelijke concerten meegemaakt. Hij wilde het daarom graag met ons ook eens proberen. Voor zover ik weet zijn we de eerste amateurgroep die een dergelijk concert aanbieden." Zelf heeft ze even mogen proeven van de ervaring. "Dat was tijdens een repetitie. Het was kort, maar ik vond het wel heel bijzonder."

REIS ROND DE WERELD Thema van het concert is 'Reis rond de wereld'. Dat is terug te horen in de muziek. "Zo word je onder meer meegenomen naar Brazilië, maar ook de Weense wals komt voorbij. De muziek wordt afgewisseld met geluidsfragmenten. Tussendoor moeten we wisselen van instrumenten en positie. Dan hoor je bekende reisfragmenten als Mind your Step en This is your captain speaking."

Niet alleen het luisteren zonder te kijken naar het concert maakt het optreden bijzonder. "We laten mensen ook op andere manieren dingen beleven. Zo zal het publiek een windvlaag kunnen voelen, of wat spetters. Daarnaast zal het geluid telkens van een andere plek komen."

Vanwege de instrumenten- en positiewisselingen vraagt het concert extra voorbereiding van de muzikanten. "We moeten bijvoorbeeld letten op de manier waarop we met onze instrumenten omgaan. Niet teveel geluid maken bijvoorbeeld bij het neerleggen van de stokken. Normaal gesproken valt dat niet op, maar nu wel." De muzikanten lopen tijdens het concert op sokken, om niet van te voren hun positie prijs te geven. Ruim een week van te voren wordt er nog volop geoefend in het Noorddamcentrum. "We oefenen niet alle nummers, maar kijken vooral naar de overgangen. Ligt alles op de juiste positie? Dat noemen we ook wel een Italiaantje."

DE MEENT Het Concert in the Dark wordt gegeven in de Meent, op 24 november. De Slagwerkgroep treedt tweemaal op, om 11.30 uur en om 15 uur. Kaarten kosten 10 euro en zijn te verkrijgen via www.slagwerkgroepbovenkerk.nl, en aan de deur. "Daarvoor krijgen mensen naast de entree ook een consumptie en een slaapmasker. De laatste mogen ze mee naar huis nemen."

Het vernieuwende concept heeft de Slagwerkgroep een nominatie opgeleverd van de vereniging Koninklijke Muziek Organisatie (KNMO). "We zijn genomineerd als één van de tien meest creatieve en innovatieve concertvormen. 7 december horen we of we in de prijzen zijn gevallen."

De Slagwerkgroep bestaat uit zo'n dertig leden en heeft een breed muzikaal repertoire, van klassieke slagwerknummers tot populaire popsongs. Elke dinsdag wordt er geoefend, van 20 tot 22.15 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie