De energiekosten zijn de afgelopen tijd hoog opgelopen.
De energiekosten zijn de afgelopen tijd hoog opgelopen. Pixabay

Energiekosten Amstelveners lager dan landelijk gemiddelde

5 mei 2022 om 07:20 Duurzaamheid

AMSTELVEEN Inwoners van Noord-Holland betalen jaarlijks gemiddeld 3830 euro aan hun energieleverancier. Daarmee zijn zij ruim 300 euro minder kwijt dan de gemiddelde Nederlander. Desondanks zijn er binnen de provincie forse verschillen. Zo betaalt een Amsterdammer bijna 2.000 euro minder dan iemand uit Edam of Volendam en bijna 1.000 euro minder dan iemand uit Amstelveen. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan op basis van cijfers van het CBS.

Het CBS houdt per gemeente en provincie bij hoeveel gas en stroom inwoners gemiddeld verbruiken. De meest recente cijfers dateren van 2020. Zonneplan legde daar de gemiddelde gas- en stroomkosten (CBS, maart 2022) naast en hield bovendien rekening met het percentage huishoudens dat gebruik maakt van stadsverwarming. Het energiebedrijf concludeert dat Nederlanders in de Randstad in de regel aanzienlijk minder kwijt zijn dan daarbuiten.

LAAGSTE ENERGIEKOSTEN IN AMSTERDAM Van alle Nederlandse gemeenten hebben Amsterdamse huishoudens de laagste energierekening. De jaarlijkse kosten in de hoofdstad bedragen gemiddeld 3119 euro, terwijl het landelijk gemiddelde 4147 euro is. Ook Diemen (3665 euro), Purmerend (3694 euro) en Haarlem (3705) behoren tot de gemeenten met gemiddeld de laagste energiekosten. Ook Amstelveen zit nog onder het landelijk gemiddelde. Daar betalen huishouden gemiddeld 4006 euro per jaar aan energiekosten.
De hoogste energierekeningen gaan naar gezinnen in Laren (6155 euro), Blaricum (6140 euro) en Bloemendaal (5896 euro). Ook de hoge notering van de gemeente Edam-Volendam valt op. Hier betaalt een doorsnee huishouden 5.000 euro per jaar aan energiekosten.

APPARTEMENTEN Deze verschillen zijn volgens Zonneplan goed te verklaren. In de gemeenten waar de energiekosten het hoogst zijn, ligt de gemiddelde woningwaarde ook het hoogst. Dat komt deels doordat gemeenten als Haarlem, Beverwijk en Purmerend - waar de energiekosten relatief laag zijn - aanzienlijk meer meergezinswoningen (veelal flats) kennen dan bijvoorbeeld Bloemendaal, Laren of Edam-Volendam. Hier is in de regel minder gas nodig om de woning te verwarmen dan in een grotere eengezinswoning.
Bovendien is een deel van de woningen in onder meer Purmerend, Diemen en Amsterdam aangesloten op stadsverwarming. Dat houdt in dat een gedeelte van de woningen in deze gemeenten centraal wordt verwarmd. Daarvoor wordt restwarmte uit onder meer fabrieken en afvalcentrales gebruikt. De prijzen hiervoor zijn gekoppeld aan de ontwikkeling van de gasprijs, maar zijn de afgelopen maanden desondanks aanzienlijk minder hard gestegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie