Afbeelding
Ulrike Leone/ Pixabay

Aantal woningen in Amstelveen met groen energielabel onder landelijk gemiddelde

5 februari 2021 om 07:00 Wonen

AMSTELVEEN Woningen in Amstelveen hebben een relatief hoog energieverbruik, dat blijkt uit onderzoek van energielabelprijzen.nl dat de gegevens van Klimaatmonitor Nederland analyseerde. Op dit moment heeft 47,8 procent van de woningen een geldig energielabel. Daarvan beschikt 56,3 procent over een ‘groen’ label (A, B of C). Dat is minder dan het landelijke gemiddelde van 70 procent.

Op dit moment heeft 56,3 procent van de woningen in Amstelveen een groen energielabel. Dat betekent dat deze woningen beschikken over een label A (zeer laag energiegebruik), B (laag energiegebruik) of C (redelijk laag energiegebruik). Het lage energieverbruik is bij deze woningen te danken aan een zuinige HR-ketel, goede isolatie en eventueel zonnepanelen. Landelijk gezien heeft 70 procent van de woningen een groen energielabel. Hiermee scoort Amstelveen minder goed ten opzichte van de rest van Nederland.
In Amstelveen hebben slechts 3.533 woningen (17,6 procent) het zuinigste energielabel A, landelijk is dat 24 procent. 2.302 woningen (11,5 procent) hebben energielabel B. Het meest voorkomende energielabel in Amstelveen is label C: 5.466 woningen (27,2 procent). 3.700 woningen (18,4 procent) hebben met energielabel D een gemiddeld energieverbruik. 3.027 woningen (15,1 procent) hebben energielabel E: redelijk hoog energieverbruik en 1.389 woningen (6,9 procent) hebben energielabel F: hoog energieverbruik. 660 woningen (3 procent) hebben het meest onzuinige energielabel G, landelijk gezien is dat 4 procent.

ENERGIELABEL Vanaf 2008 is het definitief energielabel verplicht bij oplevering, verkoop of verhuur van een woning. Per 1 januari 2021 is de methode waarop het energielabel bepaald wordt gewijzigd. Dit houdt in dat woningeigenaren vanaf dit jaar een afspraak moeten maken met een energieadviseur. Deze deskundige komt thuis langs, neemt de woning op en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit duurzame bronnen komt. Vervolgens wordt het energielabel vastgesteld en definitief geregistreerd. Het energielabel is 10 jaar geldig vanaf de registratiedatum.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie