De Aquariusflat aan Watercirkel wordt flink verduurzaamd.
De Aquariusflat aan Watercirkel wordt flink verduurzaamd. Isabel Nabuurs

Eigen Haard wil in 2028 alle woningen met laag energielabel verduurzaamd hebben

9 december 2022 om 07:00 Wonen


AMSTELVEEN Woningcorporatie Eigen Haard wil uiterlijk in 2028 alle woningen binnen haar woningbestand die een E-, F- of G-energielabel hebben, verduurzaamd hebben. Dat zijn de slechtst geïsoleerde woningen, waarvan de bewoners te maken hebben met de hoogste energierekeningen. In 2030 moet 90 procent van alle woningen van Eigen Haard minimaal label B hebben. In de jaren daarna gaat er gewerkt worden aan het gasvrij maken van woningen.

Dat alles is een complexe operatie, zo kregen raadsleden woensdagavond te horen bij een presentatie van Eigen Haard waarbij ze werden bijgepraat over de vorderingen. Eigen Haard bezit ruim 56.000 woningen in de regio, waarvan 10.800 in Amstelveen. Het tempo van verduurzaming loopt niet parallel met de onderhoudsplanning, maar het is wel handig om die te combineren. Daarom haalt Eigen Haard veel onderhoud naar voren, al wordt er soms wel minder ingrijpend gerenoveerd om het tempo te houden in de verduurzaming. Een bijkomend probleem is het vinden van voldoende mensen en capaciteit bij aannemers om de werkzaamheden de komende jaren uit te voeren. 

In Amstelveen zijn de afgelopen tien jaar ruim 3.000 woningen verduurzaamd. Zo’n 12 procent van de Eigen Haard-woningen heeft momenteel nog een E-, F-, of G-label, oftewel zo’n 1.300. Die worden in de jaren tot 2028 aangepakt. Huurders die nog geruime tijd moeten wachten, kunnen al wel zelf kleine maatregelen nemen om hun energieverbruik terug te dringen, bijvoorbeeld door het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips. Hiervoor werkt Eigen Haard samen met Belklus Amstelveen.

De gemeente, de Bewonersraad en Eigen Haard maken jaarlijks prestatieafspraken over de voortgang van de verduurzaming.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie