Eén van de jonkies onder de Amstelveense verenigingen: de Amstelschutters.
Eén van de jonkies onder de Amstelveense verenigingen: de Amstelschutters. Naomi Heidinga

Eerste hulp bij het oprichten van een vereniging

3 mei 2023 om 10:00 Verenigingen Tips van de redactie Verenigingsleven Amstelveen

AMSTELVEEN Wat maakt een vereniging? Het antwoord op die vraag is simpel: de mensen natuurlijk. Maar hoe zit één en ander juridisch in elkaar? Is het lastig om een vereniging op te zetten? En worden er nog steeds nieuwe verenigingen opgericht in Amstelveen?

Een vereniging is een rechtspersoon met leden, zo staat in de wet. Een vereniging organiseert maatschappelijke activiteiten om samen met haar leden een wens of doel te bereiken. Bijvoorbeeld op het gebied van sport, politiek en cultuur. 

Wil je een vereniging oprichten? Daar heb je minimaal twee leden voor nodig. De leden nemen tijdens een algemene ledenvergadering beslissingen over het benoemen of ontslaan van het bestuur, het goedkeuren van de jaarrekening en het wijzigen van statuten. Deze ledenvergadering vindt minimaal één keer per jaar plaats. Daarnaast heeft een vereniging een bestuur dat verantwoordelijk is voor de dagelijkse gang van zaken. 

DE AMSTELSCHUTTERS

Amstelveen telt een aantal verenigingen die al meer dan een eeuw oud zijn. Voetbalclub RODA’23 viert dit jaar het honderdjarig bestaan. Het Amstelveense verenigingsleven staat echter niet stil. Verenigingen verdwijnen, maar er komen ook nieuwe bij. Zoals de Amstelschutters, een handboogvereniging. De vereniging zag in 2020 het levenslicht. “Het oprichten van een vereniging was niet moeilijk,” aldus voorzitter Theo Duncker. “Het was een kwestie van een notaris zoeken, een afspraak maken en klaar.”

RECHTSBEVOEGDHEID

Moeilijk is het niet, maar je moet wel even goed nadenken over wat je wilt. Er zijn twee soorten verenigingen waar uit gekozen kan worden: een vereniging met volledige of met beperkte rechtsbevoegdheid. Daarnaast heb je nog de Vereniging van Eigenaren, maar die is voor deze reeks niet interessant; de eerste twee wel.

De vereniging met rechtsbevoegdheid richt je op via een notaris en heeft statuten. De vereniging heeft dezelfde rechten en plichten als een burger. De vereniging kan bijvoorbeeld een gebouw kopen, geld lenen en een erfenis ontvangen. Wanneer je in aanmerking wil komen voor een subsidie als vereniging, dan is volledige rechtsbevoegdheid vaak een vereiste. De vereniging is aansprakelijk, de bestuurders zelf meestal niet.

Voor het oprichten van een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid hoef je niet langs de notaris, dat kan gewoon aan de keukentafel. Deze vereniging heeft minder rechten en kan bijvoorbeeld geen gebouw kopen of een erfenis krijgen. Wanneer je de vereniging inschrijft bij KvK is in eerste instantie de vereniging aansprakelijk en daarna eventueel de bestuurders. Wanneer je de vereniging niet inschrijft, zijn bestuurders direct privé aansprakelijk.

STATUTEN

Ga je voor een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid? Dan maakt de notaris ook de statuten van de vereniging op, met daarin onder meer de naam, het doel en de manier van benoemen en ontslaan van bestuurders. Om volledige rechtsbevoegdheid te krijgen, moet je de vereniging na de oprichting bij de notaris inschrijven bij KvK. Bij een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid hoeft dat niet, maar is het wel verstandig om aansprakelijkheid te beperken.

LIDMAATSCHAP

Een vereniging heeft leden. In de statuten van de vereniging beschrijf je hoe je lid wordt en wat de voorwaarden zijn. Bij de toelating van nieuwe leden beslist het bestuur, tenzij hiervoor in een huishoudelijk reglement procedures zijn beschreven.

KOSTEN

Voor het oprichten van een vereniging is geen minimaal startkapitaal vereist. Voor het oprichten van een vereniging bij een notaris ben je tussen de 400 en 1.000 euro kwijt, afhankelijk van de notaris en hoe complex de vereniging is. Voor het inschrijven bij KvK ben je eenmalig 75 euro kwijt.  Daarnaast zijn er kosten voor het bijhouden van een administratie. Gemiddeld kost de administratie de vereniging tussen de 600 en 1.800 euro per jaar. Daarnaast zijn er kosten voor eventuele verzekeringen. 

GESCHIKTE PLEK

Eén van de uitdagingen voor nieuwe verenigingen is het vinden van een geschikt onderkomen. Wil je als vereniging gebruik maken van de bestaande sportaccommodaties binnen de gemeente, dan is het even zoeken geblazen. Duncker kan erover meepraten. “We speelden eerst op het terrein van schaatsvereniging De Amstelbocht in Ouderkerk. Daar konden we niet blijven. Gelukkig hebben we een nieuwe locatie gevonden naast de velden van honk- en softbalvereniging DHV. Daar kunnen we ook ‘s winters doorspelen dankzij de verlichting. Onze spullen staan opgeslagen in een container naast het veld. Het is een beetje behelpen, het kost veel tijd om alles klaar te zetten en naderhand weer op te ruimen. Bovendien hebben we geen beschutting. We zijn daarom op zoek naar een plek waar we ‘s winters ook binnen terecht kunnen.” Meer info: www.amstelschutters.nl

Naomi Heidinga

Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij de Mediaraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie