Lex van Hees, voorzitter van de AMVJ Voetbal, een vereniging die schreeuwt om meer ruimte.
Lex van Hees, voorzitter van de AMVJ Voetbal, een vereniging die schreeuwt om meer ruimte. Naomi Heidinga

Sporten in Amstelveen: Wachtlijsten en ledenstops vanwege gebrek aan ruimte

24 november 2021 om 10:33 Achtergrond Stad van de Toekomst

AMSTELVEEN Amstelveen staat achtste op de lijst van de vijftig grootste gemeenten als meest sportende stad van Nederland. Qua sportvoorzieningen zelfs op nummer één. Een goede score, maar er zijn nog aandachtspunten. Diverse verenigingen lopen tegen de grenzen van hun capaciteit aan.

Hoe moet dat als Amstelveen verder gaat groeien? Het Mulier Instituut heeft deze vraag proberen te beantwoorden. Daarvoor heeft het onderzoeksinstituut, in opdracht van de gemeente, gekeken naar de huidige situatie en naar de toekomst. Op dit moment heeft de gemeente voldoende sportaccommodaties, tenminste als je kijkt naar de huidige vraag, staat in de Sportnota beschreven. Voorwaarde is echter wel dat krimpende verenigingen willen inschikken en meer willen samenwerken om ruimte te maken voor de sporten hockey en rugby. Daar zijn nu al tekorten wat betreft wedstrijd- en trainingsvelden. Ook bij een aantal voetbalclubs lopen ze tegen de grenzen aan. Daar zijn wachtlijsten en ledenstops ingevoerd. De aanleg van kunstgrasvelden kan helpen, maar niet overal is er ruimte voor uitbreiding. Dat geldt bijvoorbeeld voor de hockeyclubs in het Amsterdamse Bos. Als er niets wordt gedaan en er wordt uitgegaan van het grootste groeiscenario, dan komt Amstelveen straks 27,5 hockeyvelden tekort. Niets doen is dus geen optie, als Amstelveen haar plek op de ranglijst wil behouden. Hoe zit dat nu bij de verschillende clubs?

AMVJ AMVJ, een van oorsprong Amsterdamse club, gevestigd op het Nieuwe Loopveld, loopt nu al tegen de grenzen aan. Onder AMVJ vallen acht verenigingen. De club is gevestigd op het Nieuwe Loopveld. De grond wordt door Amstelveen aan Amsterdam verhuurd. “We hebben veel leden uit Amsterdam,” vertelt Lex van Hees, voorzitter van AMVJ voetbal. “Op dit moment hebben we zo’n 200 kinderen op de wachtlijst. Ons sportpark puilt uit, we hebben geen ruimte meer voor nieuwe leden. Een nieuw kunstgrasveld zou helpen, maar omdat we het park delen met bijvoorbeeld cricket, is dat niet zomaar mogelijk. Ook wordt er gegolfd op ons terrein. Een aantal holes zou in eerste instantie verplaatst worden naar verderop in de polder, maar daar is tegen geprotesteerd.”

Een extra kunstgrasveld is dus een pure noodzaak om iedereen te kunnen laten trainen

SPORTING MARTINUS Ook bij Sporting Martinus zouden ze graag het natuurgrasveld vervangen voor een kunstgrasveld,” vertelt Rick van Bruggen, voorzitter van de club. “We hebben nu 3,25 veld en onze club bestaat uit ruim 1300 leden. We puilen uit, we hebben een wachtlijst met een paar honderd kinderen. Niet alleen de jeugd moeten we teleurstellen, datzelfde geldt voor seniorenteams.” De club is in gesprek met de gemeente over de vervanging van het natuurgrasveld voor een kunstgrasveld. “We hebben nu twee kunstgrasvelden en één natuurgrasveld. Op die laatste moeten we vaak de wedstrijden af lasten; we kunnen er niet trainen en in de wintertijd kunnen we niet na 16 uur een wedstrijd plannen omdat er geen licht is. Een extra kunstgrasveld is dus een pure noodzaak om iedereen te kunnen laten trainen en in het weekend te laten voetballen. Een andere mogelijkheid is een mogelijke samenwerking met andere verenigingen in Amstelveen, waar de velden minder intensief worden gebruikt.”

RODA’23 Roda’23 is een van de grootste voetbalclubs in Amstelveen met 5,5 velden. “We hebben een wachtlijst, vooral bij de onderbouw,” vertelt voorzitter Ronald Posthumus. “Dat heeft te maken met onze beschikbare capaciteit. We schromen echter niet om te groeien, mits het sportpark geoptimaliseerd wordt.” Met de uitbreiding van Aalsmeer en de nieuwe wijken van Amstelveen, kan de vraag voor velden groeien. “Samen met AmstelveenSport en de gemeenten denken we na over hoe we onze capaciteit beter uit nutten. De aanleg van een kunstgrasveld staat hierbij hoog op de agenda.”

ARC RUGBY ARC Rugby kan ook een nieuw kunstgrasveld gebruiken. De vereniging is in slechts een aantal jaar tijd enorm gegroeid. “Het is een en inclusieve internationale vereniging, ook dat trekt nieuwe leden,”aldus de wethouder. “Bovendien zit de populariteit van de sport in de lift. We kijken met ARC naar de mogelijkheden voor een nieuw kunstgrasveld. Op de plek waar deze zou moeten komen is echter net wat te weinig ruimte. Een kunstgrasveld neemt meer ruimte in beslag dan een natuurgrasveld. Dat heeft te maken met de omkadering van het veld. Dat is nodig om te voorkomen dat het rubbergranulaat teveel wordt verspreid en bijvoorbeeld in het water terecht komt.” 

Ook al willen clubs best meer samenwerken, er komt toch veel emotie bij kijken

EMOTIE Een deel van de capaciteitsproblemen kunnen worden opgelost door clubs intensiever te laten samenwerken en wellicht zelfs fuseren. In de praktijk blijkt dat echter niet zo makkelijk. “Ook al willen clubs best meer samenwerken, er komt toch veel emotie bij kijken,” aldus wethouder Sport, Rob Ellermeijer. “Clubs moeten het niet alleen eens worden over hun tenue, maar ook over op welk sportpark ze gaan spelen.” Ook het spreiden van trainingsmomenten en wedstrijden kan helpen. Bij bijvoorbeeld Roda’23 en Sporting Martinus trainen senioren ’s avonds laat. Posthumus: “Soms pas om negen uur, omdat er eerder geen plek is.” Grootste bottleneck vormt echter de competitie. De zaterdagen zijn erg vol bij de clubs. “Landelijk zie je een daling van de populariteit van het spelen van wedstrijden op de zondag, aldus Ellermeijer. “Dat geldt ook voor Amstelveen.” Bij Roda ’23 proberen ze wedstrijden over te zetten naar de zondag, maar dat lukt niet altijd. “Voor jeugd onder de veertien spelen er vaak niet genoeg teams op de zondag om een competitie mee te kunnen starten,” aldus Posthumus. Sporting Martinus lost het op door later op de zaterdag wedstrijden te spelen, bijvoorbeeld om 17 en 18 uur. 

IMPORT De druk op Amstelveense verenigingen komt deels voort uit mensen die vanuit andere plaatsen in Amstelveen gaan sporten. De grootste groep komt uit Amsterdam. “In Amsterdam heeft men te weinig sportaccommodaties voor het aantal inwoners. Daarover zijn we in gesprek met gemeente Amsterdam ” aldus Ellermeijer”. Volgens Rick van Bruggen is het niet vreemd dat Amsterdammers in Amstelveen komen sporten. Van Bruggen: “De verpaupering in Amsterdam bij voetbalverenigingen is te groot. Daar zou meer aandacht aan moeten worden besteed. Je ziet Amsterdamse verenigingen met veel historie afglijden. Ouders willen graag een veilige omgeving voor hun kinderen om te sporten. Wanneer ze die in Amstelveen kunnen vinden, gaan ze daarheen. Veel kinderen worden bij ons door hun ouders gebracht en na de training of wedstrijd weer opgehaald.” Of het wenselijk is, die import uit Amsterdam, maar ook Aalsmeer en Uithoorn, daarover verschillen de meningen. 

Sporten wordt steeds regionaler. Ik zie het daarom vooral als kans

REGIONAAL “Je kunt moeilijk mensen bij de Amstelveense grens gaan tegenhouden,” aldus Heleen van Ketwich Verschuur, directeur van AmstelveenSport. “Sporten wordt steeds regionaler. Ik zie het daarom vooral als kans.” Sporting Martinus en Roda’23 denken er net zo over. Ze willen geen kinderen van buiten Amstelveen weigeren. Wethouder Ellermeijer vindt het wel een aandachtspunt. “Het kan niet zo zijn dat wij geld steken in goede sportvoorzieningen, en mensen van buiten daar gebruik van maken omdat de voorzieningen in de eigen gemeente niet op orde zijn.” Hij is daarover in overleg met Amsterdam en pleit ook voor meer overleg in de regio, bijvoorbeeld met de Amstelland-gemeenten. Binnenkort komen de sportwethouders uit de Amstelland gemeenten bij elkaar. Overigens ziet Ellermeijer wel dat Amstelveen een rol heeft te vervullen als centrumgemeente in de Amstelland regio.

ZWEMBAD De druk vanuit Amsterdam wordt in Amstelveen niet alleen bij de sportverenigingen gevoeld, maar ook bij het zwembad. De Meerkamp wordt ook bezocht door zwemmers uit Amsterdam. Ook vanuit Uithoorn, waar weinig zwemwater beschikbaar is, wordt gebruik gemaakt van De Meerkamp. Daar staat overigens tegenover dat vanuit Amstelveen ook in Aalsmeer gezwommen wordt. 

Niet elke vereniging hoeft een eigen clubhuis

MULTIFUNCTIONEEL Van Ketwich Verschuur wil als AmstelveenSport goed de vinger aan de pols houden, om te kijken waar in de toekomst behoefte aan is. “Niet in paniek kunstgrasvelden of padelbanen aanleggen, maar ook kijken op welke andere vlakken winst kan worden behaald. Bovendien is het zaak niet blind te varen op trends. Padel is nu populair, maar hoe is dat over een aantal jaar? Als er nieuwe accommodaties worden aangelegd, kijk dan vooral naar multifunctionele sportcomplexen, waar meerdere verenigingen faciliteiten delen. Niet elke vereniging hoeft een eigen clubhuis.” De wethouder kan zich hierin vinden. “Als we de sportparken aan de Sportlaan met de kennis van nu hadden kunnen inrichten, hadden we het anders gedaan.” Ten zuiden van de Scheg wordt in de toekomst een nieuw sportpark aangelegd, is de verwachting. Daar zou een multifunctioneel sportpark kunnen komen.

BUITENRUIMTE De gemeente heeft ook oog voor het (individueel) sporten in de buitenruimte. Steeds meer volwassenen gaan niet meer naar een vereniging, maar sporten wanneer het hen uitkomt. Bijvoorbeeld door te wandelen, fietsen of hardlopen. “We hebben een onderzoek gedaan naar welke hardloop-, fiets- en wandelroutes veel gebruikt worden binnen Amstelveen, om te kijken hoe we deze routes kunnen verbeteren,” aldus de wethouder. “Bijvoorbeeld door de routes beter op elkaar aan te sluiten, maar ook door paden te verbeteren.” Ook worden beweegpleinen aangelegd, met onder meer fitnessapparaten in de buitenruimte en multifunctionele veldjes waar je en kan voetballen/hockeyen en basketballen. Een grote wens van AmstelveenSport, die tevens buurtsportcoaches inzet om mensen meer te laten bewegen.

Dit artikel is tot stand komen dankzij een bijdrage uit het Mediafonds.

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie