Leden van biljartvereniging de Doorstoters. Ze spelen op maandagmiddag in het biljartcentrum aan de Startbaan. Er is plek voor nieuwe leden.
Leden van biljartvereniging de Doorstoters. Ze spelen op maandagmiddag in het biljartcentrum aan de Startbaan. Er is plek voor nieuwe leden. Naomi Heidinga

Hoe staan Amstelveense verenigingen ervoor?

26 april 2023 om 10:30 Verenigingen Verenigingsleven Amstelveen

AMSTELVEEN Het verenigingsleven in Nederland staat onder druk. Veel vrijwilligersorganisaties maken zich zorgen over de toekomst, blijkt uit het Nationaal Verenigings Onderzoek 2022. Hoe is het gesteld met de Amstelveense verenigingen? De komende weken duiken we dieper in de materie om antwoord te kunnen geven op deze vraag.

Maar voordat we de diepte ingaan; hoeveel verenigingen heeft Amstelveen eigenlijk? Dat blijkt niet eenvoudig te achterhalen. De gemeente heeft geen lijst van verenigingen, en de gemeentegids, waarin verenigingen waren opgenomen, is afgeschaft. Online is een heel aantal verenigingen te vinden, maar niet elke vereniging heeft een eigen website of pagina op Facebook. Sommige verenigingen maken handig gebruik van een bestaande websitestructuur. Zo is de contactinformatie van de verschillende biljartverenigingen die in het Biljartcentrum Startbaan spelen overzichtelijk verzameld (zie www.parkstartbaan.nl/biljartcentrum-startbaan).

SPORT 

AmstelveenSport heeft een lijst van Amstelveense sportclubs en – verenigingen. Deze lijst is niet compleet en er staat ook een aantal commerciële aanbieders op. Denk aan sportscholen of yoga-aanbieders. Clubs van buiten de gemeentegrenzen staan eveneens op deze lijst. Het gaat bijvoorbeeld om De Snippen, de Ouderkerkse zwem- en waterpoloclub. Daarnaast zijn er discussiegevallen. Moeten Amsterdamse sportclubs die op Amstelveense bodem sporten worden meegerekend? Bij vechtsporten is in sommige gevallen onduidelijk of het om een vereniging gaat of niet. Vaak zijn de clubs of scholen door één iemand opgezet die zijn of haar brood verdient met het geven van lessen. Wanneer we voor het gemak even voorbijgaan aan deze discussies, blijven zo’n 108 Amstelveense sportverenigingen of -clubs over.

TOTAALOVERZICHT

Veel verenigingen staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. 445 verenigingen zijn geregistreerd in Amstelveen, blijkt uit een lijst die de organisatie beschikbaar stelt. Daaronder vallen niet alleen vrijwilligersverenigingen, maar ook brancheverenigingen en beroepsorganisaties. Ook ouderverenigingen van basisscholen, verenigingen van woningeigenaren en winkeliersverenigingen staan op de lijst. Er staan ook verenigingen op de lijst die nationaal opereren, zoals de Vereniging van Gediplomeerde Chinese koks. Hetzelfde geldt voor verenigingen die niet op Amstelveen, maar andere plaatsen gericht zijn. Een prachtig voorbeeld is Kampeervereniging De Zeemeeuwen, een vereniging voor kampeerders in IJmuiden. Amsterdamse verenigingen zijn ook goed vertegenwoordigd. 

CLUB VAN KAMPEERDERS 

Niet alle verenigingen op de lijst zijn nog actief blijkt uit een speurtocht op internet. Bij een aanzienlijk aantal levert een dergelijke speurtocht bedroevend weinig informatie op. Al deze factoren maken het lastig om een juist overzicht te krijgen van verenigingen die op dit moment actief zijn in Amstelveen. Wanneer een vereniging geen eigen vestiging heeft waar deze geregistreerd kan worden, wordt deze vaak op de naam van een bestuurder ingeschreven. In dat geval geldt het adres van de bestuurder. Zo kan een club van kampeerders in IJmuiden belanden op een lijst van Amstelveense verenigingen. Dit geldt echter ook andersom. Misschien staan er op de lijst van IJmuiden verenigingen uit Amstelveen, omdat de voorzitter er woont. Hoe het ook zij, het precieze aantal verenigingen is daarmee niet te achterhalen. In deze artikelenreeks richten we ons daarom vooral op verenigingen die bestaan voor en door vrijwilligers, met een ledenbestand bestaande uit de helft of meer Amstelveners.

KLINKENDE NAMEN

Het doorspitten van de lijst aangeleverd door de KvK levert in ieder geval een rijtje van verenigingen met klinkende namen op. Wat te denken van De Jonge Woudlopers, een scoutinggroep uit Nes; Vereniging de Vriendschap: een vereniging die is opgericht door Peranakan Chinezen (Chinezen uit Indonesië) en De Ouwe Stomper, die valt onder de categorie ‘Kracht- en vechtsport’. Van de laatste is lastig te achterhalen of deze nog bestaat. 

ONDERWERPEN

De komende weken duiken we in deze serie dieper in het Amstelveense verenigingsleven. We maken kennis met verschillende verenigingen, en horen hoe ze ervoor staan, waar ze goed in zijn en waar ze mee worstelen. Hoe lukt het ze om leden aan zich te binden? Waar vinden ze hun vrijwilligers? Hebben ze te maken met regeldruk? En wat zijn de gevolgen van corona en de inflatie?

BIJZONDERE VRIJWILLIGER

Voor één van de artikelen in deze reeks ben ik op zoek naar bijzondere vrijwilligers, die zich al jaren inzetten voor hun vereniging. Ben je of ken je zo iemand? Stuur een mail naar naomitekstenfotografie@gmail.com.

Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij het Mediafonds.

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie