De protestvlaggen hangen nog wel langs provinciale wegen in de gemeente, zoals hier langs de Burgemeester Broersweg. Bij het kruispunt met de Oranjebaan zijn de vlaggen wel wegggehaald omdat dat gebied onder beheer van de gemeente valt.
De protestvlaggen hangen nog wel langs provinciale wegen in de gemeente, zoals hier langs de Burgemeester Broersweg. Bij het kruispunt met de Oranjebaan zijn de vlaggen wel wegggehaald omdat dat gebied onder beheer van de gemeente valt. Foto: Monique Sons

Amstelveen haalt omgekeerde Nederlandse vlaggen weg uit openbare ruimte

16 augustus 2022 om 10:30 Overig

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen heeft maandag de omgekeerde Nederlandse vlaggen die in de Amstelveense openbare ruimte hingen, weggehaald. De protestvlaggen hangen in de gemeente nog wel langs wegen die onder beheer van de provincie Noord-Holland vallen. Het provinciebestuur kondigde eerder aan ook de vlaggen in Noord-Holland te gaan verwijderen, maar geeft daarbij prioriteit aan plekken waar de verkeersveiligheid in het geding is. 

Het Amstelveen college van B en W kondigde vorige week al aan deze week tot verwijdering van de protestvlaggen in de openbare ruimte over te gaan. Het college had eerder een beroep op de demonstranten gedaan om de protestvlaggen zelf te verwijderen, omdat sommige andere Amstelveners zich gekwetst voelden door de omgekeerde Nederlandse vlaggen. Aan deze oproep is echter geen gehoor gegeven.

Demonstranten hadden in juli in het kader van de boerenprotesten omgekeerde Nederlandse vlaggen bij onder meer de Beneluxbaan en de Oranjebaan opgehangen. Het college stelt dat zij de demonstranten de afgelopen weken de ruimte gegeven om hun standpunt duidelijk te maken. Nu is het volgens het college echter tijd om recht te doen aan de gevoelens en opvattingen die onder inwoners leven.  

“De omgekeerde Nederlandse vlaggen zorgen voor verdriet bij andere Amstelveners, zoals bij veteranen en Amstelveners die naasten verloren zijn. Als gemeente hebben we ook een verantwoordelijkheid naar hen,” lichtte locoburgemeester Herbert Raat het besluit toe. “We hebben eerder een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid, maar dit heeft er jammer genoeg niet toe geleid dat de omgekeerde Nederlandse vlaggen zijn verwijderd. We hadden gewild dat we als overheid niet hoefden in te grijpen. Maar in Amstelveen houden we rekening met elkaar.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie