Demonstranten hebben op diverse plekken omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen in het kader van het boerenprotest.
Demonstranten hebben op diverse plekken omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen in het kader van het boerenprotest. Monique Sons/BDU

Provincie gaat protestvlaggen om veiligheidsreden weghalen langs provinciale wegen

Overig

NOORD-HOLLAND Protestvlaggen die zijn opgehangen aan of boven provinciale wegen in Noord-Holland worden verwijderd. Dit doet de provincie vanwege de verkeersveiligheid. Demonstranten hebben op diverse plekken in de openbare ruimte omgekeerde Nederlandse vlaggen aangebracht in het kader van het boerenprotest tegen de door het kabinet voorgenomen stikstofmaatregelen.

De provincie Noord-Holland stelt de vrijheid van meningsuiting een groot goed (Artikel 7 van de Grondwet) te vinden, maar stelt ook dat de manier waarop die mening geuit wordt niet mag leiden tot gevaarlijke situaties. Materiaal dat op de weg kan vallen, kan volgens de provincie leiden tot onveilige situaties.

Provincie Zuid-Holland maakte eerder melding van een grote gescheurde vlag die terecht kwam op een auto. ‘Een automobilist die met 80 kilometer per uur over de weg rijdt, kan dan in een schrikreactie een ruk aan stuur geven en zo zichzelf of andere weggebruikers in gevaar brengen,’ zo stelt de provincie Noord-Holland. Om deze reden haalt de provincie materialen weg die zijn opgehangen aan bruggen en van lantaarn- en stoplichtpalen langs de provinciale wegen. Ook worden materialen verwijderd die camera’s blokkeren of verkeersborden aan het zicht ontnemen. ‘Dit kan namelijk ook leiden tot gevaarlijke situaties,’ zo stelt de provincie.

Het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen deed dinsdag een nadrukkelijke oproep aan demonstranten die de omgekeerde Nederlandse vlaggen hebben opgehangen in de openbare ruimte in Amstelveen om deze te verwijderen. De gemeente stelde dat zij de demonstranten de afgelopen weken de ruimte gegeven heeft gegeven om hun standpunt kenbaar te maken en vraagt hen nu om rekening te houden met de gevoelens en opvattingen van alle Amstelveners. “Als college hebben wij ook een verantwoordelijkheid naar de mensen die verdriet hebben van het zien van een omgekeerde Nederlandse vlag. Denk aan veteranen en Amstelveners die naasten verloren zijn, omdat zij hun leven gaven voor de Nederlandse vlag,” aldus wethouder Herbert Raat.

advertentie
advertentie