Een eerdere editie van de compostdag in Amstelveen. Amste;veen.
Een eerdere editie van de compostdag in Amstelveen. Amste;veen. Gemeente Amstelveen

Gemeente Amstelveen deelt weer gratis zakken compost uit op Compostdag

14 maart 2024 om 11:48 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De landelijke Compostdag valt dit jaar op zaterdag 23 maart. Inwoners van Amstelveen kunnen op die dag gratis compost ophalen bij de gemeentewerf op bedrijventerrein Legmeer. De gemeente bedankt op deze manier inwoners voor het sorteren van huishoudelijk afval zoals groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (GFT/E). De compost is gemaakt van het ingezameld GFT/E afval.

Per inwoner zijn er maximaal vier gratis zakken compost beschikbaar zolang de voorraad strekt. Het hek van de gemeentewerf gaat om 8.30 uur open. De gemeente geeft als tip om tussen 10.00 en 12.00 uur te komen, want dan is er bijna geen wachtrij en nog voldoende compost, zo leert de ervaring. Wie zakken compost op wil komen halen, moet een legitimatiebewijs meenamen, want daar kan naar gevraagd worden. Naast compost worden er ook gratis matten met zaadjes voor veldbloemen en plastic zakken uitgedeeld voor verzamelen van Plastic en Metalen verpakkingsmateriaal zoals blikjes en Drinkpakken (PMD).

NATUURVRIENDELIJK

De compost die verstrekt wordt is een natuurlijke bodemverbeteraar voor de tuin. Het stimuleert de groei van planten op een milieuvriendelijke wijze, reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke bodembalans. Compost is, gemengd met tuinaarde, geschikt voor alle tuinplanten. Door de compost te gebruiken is minder kunstmest nodig. Bovendien draagt de inzameling van GFT/E waarvan de compost gemaakt wordt bij aan de vermindering van het broeikaseffect. Want elke ton GFT/E bespaart 90 kilo CO2 uitstoot, doordat dit afval niet verbrand hoeft te worden.

SOORTEN AFVAL

Wie wil weten welke welk afval in de GFT/E container mag, kan hiervoor amstelveen.nl (soorten afval), mijnafvalwijzer.nl of de (gratis) Afvalwijzer App raadplegen. De app bevat ook de digitale afvalkalender en allerlei handige tips. Ook is het mogelijk om in te stellen dat de app-gebruiker een seintje krijgt wanneer hij/of zij welke container buiten moet zetten. Vanuit de app worden ook pushberichten verstuurd met tips of als de afvalinzameling verstoord is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie