Een eerdere editie van de compostdag in Amstelveen.
Een eerdere editie van de compostdag in Amstelveen. Gemeente Amstelveen

Gratis compost als bedankje voor scheiden gft-afval in Amstelveen

1 oktober 2021 om 14:31 Natuur en milieu

AMSTELVEEN De gemeente Amstelveen geeft op zaterdag 9 oktober gratis zakken compost weg als bedankje voor het goed gescheiden aanbieden van groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en etensresten. Amstelveners kunnen zolang de voorraad strekt maximaal vier zakken compost ophalen op de gemeentewerf aan Langs de Werf 10 (bedrijventerrein Legmeer).

De poort gaat open om 8:30 uur. De  actie trekt jaarlijks veel belangstellenden. De gemeente weet uit ervaring dat er tussen 10.00 en 12.00 uur een rustiger periode is en dat is dan nog meer dan voldoende compost aanwezig is. Medewerkers van de werf kunnen om een legitimatie vragen.

In 2020 is er 4.815 ton aan GFT en etensresten ingezameld in Amstelveen, dit is gemiddelde 53 kg per inwoner. Dat is meer dan in 2019. Toen werd er 4.512 ton aan GFT en etensresten ingezameld, oftewel 49,1 kg per inwoners.

De compost die wordt uitgedeeld is een natuurlijke bodemverbeteraar voor uw tuin. Het stimuleert de groei van planten op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Compost is, gemengd met tuinaarde, geschikt voor alle tuinplanten. Zo is minder kunstmest nodig en dat draagt weer bij aan de vermindering van het broeikaseffect; met elke ton GFT kan 90 kilo CO2 uitstoot bespaard worden.

Naast compost zijn ook gratis plastic zakken verkrijgbaar voor pmd (plastic verpakkingsmateriaal, Metaal/blik en Drinkpakken). Ook kunnen Amstelveners tuintegels kwijt in het kader van de NK Tegelwippen. De eerste 300 huishoudens die op 9 oktober tuintegels komen brengen ontvangen een zakje bijvriendelijke bloembollen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie