Heroic Guerrilla Fighter. Havana, 5 March 1960. Fotoverzamelaar en fotograaf Pedro Slim leent de originele eerste druk van de foto van Che Guevara uit aan het Cobra Museum.
Heroic Guerrilla Fighter. Havana, 5 March 1960. Fotoverzamelaar en fotograaf Pedro Slim leent de originele eerste druk van de foto van Che Guevara uit aan het Cobra Museum. © Alberto Korda Estate

Tentoonstelling ‘Korda: Cuba, Che, Glamour’ vanaf 18 maart te zien in Cobra Museum

17 maart 2022 om 07:30 Kunst

AMSTELVEEN Cubaans fotograaf Alberto Diaz Gutiérrez (beter bekend als: Korda) is wereldberoemd vanwege zijn iconische portret van Ernesto ‘Che’ Guevara. Toch was hij veel meer dan de fotograaf van de revolutie en dat komt naar voren in de tentoonstelling Korda: Cuba, Che, Glamour, van 18 maart tot en met 26 juni te zien in het Cobra Museum in Amstelveen. 

Zijn foto’s vormen een uniek historisch document en leren veel over de Cubaanse revolutie en het karakter van de betrokkenen. De veelzijdige selectie van zijn beste werken bestaat uit glamour, vrouwelijk schoon en reclamefotografie, krachtige portretten van de leiders en militairen van de Cubaanse revolutie, de Cubaanse bevolking en natuurbeelden van de zee.

De tentoonstelling Korda: Cuba, Che, Glamour - inclusief ongeveer 150 foto’s - is niet alleen bedoeld om een complexe en creatieve kunstenaar te onthullen, maar ook om de fotograaf te bevrijden van het ‘zware gewicht van één foto’. De tentoonstelling wil een uiterst veelzijdige kunstenaar presenteren en niet alleen de ‘illustrator’ van een bepaald politiek landschap, hoe interessant of nieuwswaardig deze periode ook was. In feite strekken Korda’s werken, hier gepresenteerd, zich uit van het afbeelden van vrouwelijke schoonheid (eerst in zijn atelier en, na de Cubaanse revolutie van 1959, van de vrouwen in de straten) tot het portretteren van de rebellenleider, van een reeks militaire marsen, tot de wetenschappelijke observatie van de Cubaanse zeeën. En hij bewoog zich daarmee op een natuurlijke en authentieke manier tussen glamour, schoonheid en revolutie.

SEXAPPEAL EN REVOLUTIE Hoewel Korda nooit fotojournalist van beroep was geweest, stelde Fidel Castro hem aan om hem te vergezellen tijdens zijn werk. Castro waardeerde de visuele en menselijke kwaliteit van zijn foto’s. Minder bekend is dat Korda zijn carrière begon als mode- en reclamefotograaf. Hij gebruikte alleen natuurlijk licht en had een precieze benadering van compositie. Hij gebruikte dezelfde benadering bij het fotograferen van de revolutie. Korda wist daarbij gebruik te maken van de sexappeal en schoonheid van de revolutionairen en de mensen van het Caribisch gebied.

De vercommercialiseerde revolutionair mag echter niet ontbreken. Speciaal voor het Cobra Museum leent fotoverzamelaar en fotograaf Pedro Slim de originele eerste druk van de foto van Che Guevara uit aan het Cobra Museum. Een foto die wereldwijd op shirts en posters staat en wordt gebruikt als hét symbool van de socialistische revolutie.


Fidel Castro. Revolution Square, Havana, 2 January  1966.  - © Alberto Korda Estate

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie