Afbeelding
Jasmijn Fotografeert

Column Jasmijn: Voorbodes van de lente

5 maart 2022 om 10:35 Natuur en milieu Jasmijn Fotografeert

AMSTELVEEN Het is altijd zo’n fijn moment als de sneeuwklokjes weer boven de grond komen, want dat betekent dat de dagen weer langer worden en we richting de lente gaan. Het voorjaar is mijn lievelingsseizoen. De natuur ontwaakt en de fotograaf in mij wordt wakker.

Naast fotografie heb ik ook een voorliefde voor talen en voor de herkomst van woorden (etymologie). Sneeuwklokje en blauw druifje behoeven niet veel opzoekwerk. Krokus en narcis trekken meer mijn aandacht.
Het woord krokus betekent saffraan, hetgeen wordt gewonnen uit de gedroogde stempels van de crocus sativus. Deze groeit hier niet in het wild. Jammer, want een kilo saffraan levert zo’n 30.000 euro op. De helft van een kilo goud.
De narcis is waarschijnlijk vernoemd naar Nárkissos, een Griekse jongeman. Wij noemen hem Narcissus. Hij ging niet in op de avances van de nimf Echo en werd daarom veroordeeld om verliefd te worden op zijn eigen spiegelbeeld. Aangezien dit een eenzijdige liefde is, stierf hij van verdriet en veranderde in een narcis.

Ga je mee de lente proeven in de Amstelveense heemtuinen? Ik leid je graag rond. Zie mijn website voor meer informatie: jasmijnfotografeert.nl/dierenfotografie


Foto: Jasmijn Fotografeert


Foto: Jasmijn Fotografeert


Foto: Jasmijn Fotografeert

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie