Werk van Petra van Velzen.
Werk van Petra van Velzen. Petra van Velzen

Foto-expositie en lezing van Petra van Velzen in Villa Randwijck

10 februari 2022 om 12:50 Activiteiten

AMSTELVEEN In Villa Randwijck, Catharina van Clevepark 10, is van 22 februari tot 18 maart een foto-expositie te zien van de fotograaf Petra van Velzen, als activiteit van het Amstelveens Diversiteits Centrum (ADC). De expositie is iedere dag tijdens openingsuren gratis te bezichtigen. Donderdag 24 februari wordt de expositie van Petra van Velzen feestelijk geopend door Fred Chevalking, actief bestuurslid van ADC. Petra zal aansluitend om 20.15 uur een presentatie over haar fotografie geven, met speciale aandacht voor het fotoproject Love Spectrum (over diversiteit in de liefde), het fotoproject Gender Free Zone (over genderdiversiteit) en haar spectaculaire portretten van drag queens.

GENDERDIVERSITEIT Het project Gender Free Zone is een onderzoek naar genderdiversiteit. Van Velzen: “Mijn overtuiging is dat sekse niet binair is – man/vrouw – maar een continuüm met oneindig veel variaties. De serie bestaat uit portretten van mensen met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Gender Free Zone toont de vele verschijningsvormen in het genderspectrum en de schoonheid daarvan. Het zijn portretten van androgyne mensen, transvrouwen, transmannen, crossdressers, travestieten, mannen op hakken, female impersonators, drag kings, drag queens, gender queers, en alle variaties onder de brede paraplu van genderdiversiteit.

FOTOVERHAALBOEK Love Spectrum is een fotoverhaalboek over uiteenlopende liefdesrelaties, gemaakt door Petra van Velzen en schrijver Manon Brinkman. Het eerste exemplaar werd Valentijnsdag 2019 uitgereikt aan Ellie Lust. Diezelfde dag werd een gelijknamige expositie geopend door Lars Boering, managing Director van World Press Photo Foundation. In het enorme spectrum aan relatievormen ontdekten Petra en Manon de grote verbindende factor: Liefde! Niets is mooier dan dat, meenden zij. Toch viel het hen op dat mensen zelfs in de 21e eeuw nog onbegrip uiten voor elkaars liefdeskeuzes. Hoog tijd daarom, om die diversiteit een podium te bieden, als uitnodiging aan iedereen om zichzelf te zijn in de liefde. Love Spectrum benadrukt dat alle liefdesvormen evenveel respect verdienen. Love Spectrum belicht zestien liefdesrelaties, onder wie het heterostel dat vijftig jaar gelukkig getrouwd is en de polyamoreuze relatie die minimaal drie mensen met elkaar verbindt. Homoseksuele, biseksuele en lesbische relaties komen aan de orde en er is liefdevolle aandacht voor genderidentiteit.

PETRA VAN VELZEN Petra van Velzen (1972) is iemand die van puurheid en eerlijkheid houdt, en dat is te zien in haar fotografie. Ze toont als het ware de mooie kant van de werkelijkheid. In haar artist statement schrijft ze: ‘Mijn werk richt zich vooral op portretfotografie. Ik ben gefascineerd door het bijzondere van ieder mens, en voel me aangetrokken door mensen met een verhaal. In de fotostudio ben ik, met passie voor esthetiek, steeds op zoek naar de meest indringende manier om een persoon in beeld te brengen. Ik toon mijn modellen graag op een krachtige manier in een geënsceneerde setting. Een terugkerend thema in mijn werk is diversiteit.”
Meer informatie via welkom@villarandwijck.nl of 06 - 20420989 of kijk op https://villarandwijck.nl/ 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie