Afbeelding
AmstelveenSport

Extra bassin De Meerkamp: ‘Je moet het zien als de eerste fase van de vernieuwing’

24 juni 2021 om 14:05 Politiek

AMSTELVEEN De Meerkamp wordt uitgebreid met een extra waterbassin. Ondanks aanvankelijke kritiek van diverse raadsfracties, gaat de gemeenteraad er in de komende vergadering van 7 juli mee akkoord, zo bleek woensdagavond in de raadscommissie Burgers en Samenleving. Pas in de jaren 2025/2026 neemt de raad een besluit over nieuwbouw of renovatie van het bestaande zwembad.

De kosten van de uitbreiding bedragen 13,65 miljoen euro. Met nieuwbouw of renovatie is zo’n 40 miljoen euro gemoeid. Dat riep bij de fractie van BBA de vraag op of je dan niet beter meteen die 40 miljoen euro kunt uitgeven aan nieuwbouw. “Nu eerst 13,65 miljoen uitgeven leidt uiteindelijk tot veel hogere kosten,” aldus BBA-burgerraadslid Ferry van Groeningen. “Het college schuift de beslissing over nieuwbouw of renoveren van het zwembad voortdurend voor zich uit. Maar een modern, duurzaam en kwalitatief goed zwembad is er voor alle Amstelveners en leidt tot meer mogelijkheden en bezoekers. Verder vrezen wij dat nu een nieuw bassin, straks de keuzemogelijkheden voor nieuwbouw beperkt.”

FEESTJE VVD-raadslid Victor Frequin nam BBA op de korrel: “Ik dacht dat het vanavond een feestje zou worden. Er ligt een geweldig plan om de capaciteit van het zwembad te vergroten, zodat we weer alle kinderen zwemles kunnen geven. Maar nee. BBA, dat altijd zo bezorgd is over de financiële toekomst van Amstelveen, doet nu aan kapitaalvernietiging, want het huidige zwembad kan nog tien jaar mee. BBA doet zich voor als de bezorgde huisvader, maar intussen doet het aan potverteren.” Van Groeningen bestreed dit. “We hebben er goed over nagedacht. Het gaat om een investering met afschrijvingen over 30 jaar. Daar zijn in de begroting best middelen voor te vinden.”

Volgens wethouder Rob Ellermeijer kiest het college niet nu al voor vernieuwing of renovatie vanwege de financiële onzekerheden door de coronacrisis. “We weten niet wat er financieel op ons af komt,” zei hij. “Daarnaast is er de afgelopen tijd groot onderhoud uitgevoerd aan het bestaande zwembad. Dat kan in zijn huidige vorm nog tien jaar mee. Waarom zou je dat dan nu versneld gaan renoveren of vervangen door nieuwbouw? De urgentie voor extra zwemwater is enorm. De Meerkamp is gebouwd voor een bevolking van 70.000 inwoners, we zijn nu op weg naar 110.000. Een extra instructiebad is dringend nodig. Het nieuwe bad zit de toekomstige renovatie of nieuwbouw niet in de weg. Dat blijft dan gewoon. Je moet het zien als de eerste fase van de vernieuwing. Het is bovendien heel handig om straks, tijdens de renovatie of nieuwbouw, alvast de beschikking te hebben over het nieuwe bad.”

DENKSPORT Andere onderdelen van het uitbreidingsplan zijn een kantoor voor Amstelveen Sport, een gezondheidscentrum en een denksportcentrum. Aan alle drie is grote behoefte. Zeker zijn die drie uitbreidingen nog niet, de haalbaarheid wordt nog onderzocht. Het denksportcentrum moet het vroegere Go Centrum in Amstelveen-Noord vervangen. De clubs die daar speelden zitten nu verspreid over wijkcentra, maar willen graag weer een eigen stek. Inspreker Marcel Mock, initiatiefnemer van zo’n centrum, gelooft in de haalbaarheid ervan. “Denksportcentra zijn een bewezen formule,” zei hij. “Ze zijn levensvatbaar en financierbaar. Ze bestaan dan ook in veel plaatsen in Nederland.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie