Afbeelding
Pixabay: Csaba Nagy

Gemeente belegt miljoenen in stroomnetten elders: investering van 6 miljoen in Stedin

4 juni 2021 om 09:30 Politiek

AMSTELVEEN De gemeente gaat 5,92 miljoen euro investeren in aandelen van netwerkbeheerder Stedin. De gemeenteraad bleek hier woensdagavond zeer verdeeld over. Een deel van de oppositie wilde dit niet, maar slaagde er niet in de coalitiepartijen op andere gedachten te brengen.

Stedin is beheerder van het gasnet in Amstelveen en de gemeente is er al aandeelhouder van. De organisatie, geheel in overheidshanden en actief in 91 gemeenten, heeft geld nodig voor de energietransitie en geeft daartoe aandelen uit. Daarbij moet worden aangetekend dat Stedin dit geld gaat besteden aan elektriciteitsnetten in andere gemeenten, zoals Rotterdam en Den Haag. Het Amstelveense elektriciteitsnet is overigens in beheer bij Liander. Het is hoogst onzeker of de bijna 6 miljoen euro ooit wordt omgezet in daden in Amstelveen zelf. De aandelen leveren wel dividend op.

SOLIDAIR VVD-raadslid Tom Coumans diende een amendement in om voor het volle mogelijke bedrag van 5,92 miljoen euro aandelen te kopen. “Enerzijds gaat dit zorgen voor schonere lucht, anderzijds levert het de gemeente structurele inkomsten op voor toekomstige generaties.” Volgens Coumans verklaart Amstelveen zich met de investering solidair met andere gemeenten, “want CO2-uitstoot beperkt zich niet tot gemeentegrenzen.”

Ruud Kootker (BBA) kwam met een amendement met tegengestelde inhoud: geen aandelen kopen. “De gemeente Amstelveen is geen beleggingsclub,” zei hij. “Laat Stedin geld ophalen bij de 91 gemeenten waarvoor het ’t elektriciteitsnet beheert. 6 miljoen gaan we op tafel leggen voor 180.000 euro dividend. Het rendement is een fractie van de gemeentebegroting, maar het kost ons nu wel 6 miljoen euro belastinggeld. En daar kunnen later nog vele miljoenen bij komen. Welk belang hebben onze inwoners daarbij? Geen enkel. Liander is de partij waarmee wij zaken zouden moeten doen, voor het elektriciteitsnet.”

HYPOTHETISCH Bert de Pijper (ChristenUnie) en Patrick Adriaans (SP) bekijken liever wat de gemeente zelf met 6 miljoen voor zijn burgers kan doen en Martin Kortekaas (GroenLinks) viel het op dat veel gemeenten waar Stedin actief is, zelf niet bijdragen. Een eventuele toekomstige mogelijkheid dat Stedin het Amstelveense gasnet geschikt maakt voor waterstof, noemde hij ‘zeer hypothetisch’.

Harmen van der Steenhoven (D66) vond dat de investering een goed rendement oplevert: “Die 6 miljoen is geen aanslag op onze reservepositie. Daarnaast hebben we een verantwoordelijkheid als bestaand aandeelhouder van Stedin.” Michel Becker (AVA) zag er een mooie spaarpot in: “Als je het geld op de bank zet, moet je rente betalen, nu ontvangen we 3 procent dividend.” Kootker wees erop dat die 3 procent slechts voor drie jaar gegarandeerd is, daarna kan het teruglopen tot 1 procent. Becker vond dat nog steeds een mooi rendement.

Het college nam geen standpunt in en liet de beslissing geheel aan de raad. Het VVD-amendement werd met 25 stemmen voor en 12 tegen aangenomen. Daarmee verviel automatisch het BBA-amendement, want je kunt een voorstel niet zodanig aanpassen dat je tegelijkertijd besluit om wel en niet aandelen te kopen.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie