Het brugdek van de tijdelijke brug werd in november op zijn plek gelegd.
Het brugdek van de tijdelijke brug werd in november op zijn plek gelegd. Rijkswaterstaat/Gerrit Serne

Schipholbrug in A9 over Ringvaart blijft tot april 2025 dicht voor hoge schepen

23 december 2023 om 11:00 Verkeer en vervoer Werk aan A9

AMSTELVEEN In verband met de verbreding van de Schipholbrug in de A9 over de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder blijft de doorvaart voor schepen hoger dan 6,2 meter hier gestremd tot april 2025. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de brug in 2024 wel vijf maanden lang bediend zou worden. Rijkswaterstaat meldt dat dit helaas niet mogelijk is door onvoorziene, extra werkzaamheden. De bedienbare brug is onderdeel van de oostelijke Staande Mastroute tussen Amsterdam en Rotterdam.

Om de Schipholbrug te kunnen vervangen door een nieuwe, bredere brug is een tijdelijke brug gebouwd. Het verkeer op de A9 richting Amsterdam/Utrecht rijdt hier overheen. Deze tijdelijke brug kan niet worden geopend voor de scheepvaart. De tijdelijke brug zou voor 1 juni 2024 afgebroken worden, zodat de Schipholbrug vijf maanden lang weer open kon.

NIET STERK GENOEG

Tijdens de werkzaamheden bleek de constructie van de oude ‘basculekelder’ (hierin staat de installatie om de beweegbare brugkleppen te bedienen) echter niet sterk genoeg om het gewicht van de nieuwe, bredere brugkleppen te dragen. Hierdoor moet een nieuwe muur in de Ringvaart worden gebouwd. Ook de pijlers van de brug en de ‘poeren’ (betonnen voeten waarop de brugpijlers staan) bleken niet sterk genoeg om de brug nog decennia lang te kunnen dragen. Deze worden extra verstevigd.
Als gevolg van deze extra werkzaamheden moet de tijdelijke, onbedienbare brug langer in gebruik blijven. Hierdoor is er geen bediening voor de scheepvaart tot de geplande oplevering van de nieuwe Schipholbrug in april 2025.

OM-EN-OM REGELING

Voor schepen lager dan 6,2 meter blijft de doorvaart tijdens de werkzaamheden aan de Schipholbrug wel mogelijk. Deze schepen mogen maximaal 12 meter breed zijn. Dit betekent bijvoorbeeld dat vrijwel alle binnenvaartschepen gebruik kunnen blijven maken van deze route. Wel is er vanwege de veiligheid soms een om-en-om regeling, waarbij eerst de scheepvaart vanuit de ene richting en dan de scheepvaart vanuit de andere richting onder de brug door kan varen.

De verbreding van de Schipholbrug is een bijzonder project in de werkzaamheden die de komende jaren aan de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht worden uitgevoerd. Rjkswaterstaat verbreedt dit traject naar vier rijstroken per rijrichting. Als de verbrede en vernieuwde Schipholbrug klaar is, is het de breedste basculebrug van Nederland. Rijkswaterstaat spreek van een technisch hoogstandje.

In onderstaande animatiefilm worden de werkzaamheden aan de Schipholbrug toegelicht:


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie