Werkzaamheden ter hoogte van de Schipholbrug in de A9
Werkzaamheden ter hoogte van de Schipholbrug in de A9 Gerrit Serne

Voorbereidingen voor verbreding Schipholbrug in A9 in volle gang

30 augustus 2022 om 14:02 Verkeer en vervoer Werk aan A9

AMSTELVEEN Als onderdeel van de verbreding van de A9, moet de Schipholbrug, zowel aan de noord- als de zuidkant verbreed worden. Ook de brugkleppen worden vervangen door grotere exemplaren. De voorbereidingen voor de verbreding zijn inmiddels in volle gang. In verband met de werkzaamheden wordt de Schipholdijk aan de kant van het Amsterdamse Bos vanaf woensdag 7 september tot medio 2024 afgesloten.

Deze week is een begin gemaakt met het de aanleg van een tijdelijke aanvaarbescherming in de Ringvaart die moet voorkomen dat schepen tegen de pijlers van de brug of de kade aanvaren. De oude betonnen aanvaarbescherming wordt vanaf maandag 5 september gesloopt en deze werkzaamheden duren circa 2,5 week.

AANVAARBESCHERMING De tijdelijke aanvaarbescherming bestaat uit buispalen die in het water geboord worden en waar vervolgens planken tegen aan geplaatst worden. Bij het aanbrengen van de buispalen worden duikers ingezet. Deze duikers gaan, voordat de paal geplaatst wordt, bekijken over in de grond kabels en leidingen liggen die in de weg liggen voor de paal.

Ter voorbereiding van de verbreding van de brug komen er tijdelijke werkplatforms aan de noord- en zuidkant van de Schipholbrug. Hiervoor worden funderingspalen in de grond geboord. Deze werkzaamheden duren de hele maand september.

Ook voor de verbreding van de brug zelf worden funderingspalen de grond in geboord. De aannemer werkt daarbij van oost naar west, dus van Amstelveenzijde naar Haarlemmermeerzijde. Dit werk begint in de week van 8 september en duurt tot en met begin oktober.

PIEPSCHUIM Ook de bestaande landhoofden van de Schipholbrug (de overgang van vaste wal naar brugdeel) moeten verbreed worden. Om de ondergrond te verstevigen maakt de aannemer gebruik van grote blokken in elkaar geperst piepschuim. Hierdoor kan er sneller gewerkt worden. Als hiervoor lagen zand gebruikt zouden worden om de ondergrond te verstevigen, zou daar veel meer tijd voor nodig zijn. De piepschuim  blokken worden volgens een ontwerp opgebouwd. Hierdoor wordt de druk van de toekomstige belasting door het verkeer verdeeld en wordt voorkomen dat de grond gaat zakken.

OMLEIDING FIETSVERKEER In verband met de werkzaamheden rond de Schipholbrug zijn routes nodig voor het bouwverkeer. Eén van deze routes loopt over de Schipholdijk aan de kant van het Amsterdamse Bos. Vanwege de beperkte ruimte blijkt het niet mogelijk de Schipholdijk aan de oostkant van het water open te houden voor het verkeer én de veiligheid voor de weggebruikers te kunnen waarborgen tijdens de werkzaamheden. Daarom wordt de Schipholdijk aan de oostkant van het water vanaf woensdag 7 september tot medio 2024 afgesloten. Voor fietsers en snorfietsers wordt een om omleidingsroute ingesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie