Het brugdek wordt op zijn plek gelegd.
Het brugdek wordt op zijn plek gelegd. Foto: Rijkswaterstaat/Gerrit Serne

Tijdelijk brugdek voor Schipholbrug in A9 op zijn plek gelegd (timelaps)

16 november 2023 om 19:00 Verkeer en vervoer Werk aan A9

AMSTELVEEN Aannemer Veenix heeft afgelopen weekend een tijdelijk brugdek in de Schipholbrug in de A9 op zijn plek gelegd. Dit was nodig om de volgende stap uit te voeren van de verbreding van de Schipholbrug over de Riongvaart. Verder is de bestaande brugklep uitgebalanceerd vanwege de grote verandering van het gewicht van het brugdek. Ook is er beton gestort. In verband met deze werkzaamheden was de A9 afgelopen weekend in de richting van Utrecht vanaf Badhoevedorp tot aan afrit 5 in Amstelveen afgesloten. De werkzaamheden maken onderdeel uit van de verbreding van de A9 tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht.

“Om het verkeer op de A9 door te kunnen laten rijden tijdens de werkzaamheden aan de Schipholbrug, hebben we aan de zuidkant een tijdelijke brug gebouwd,” legt Hannah Gutjahr, omgevingsmanager van aannemer VeenIX, uit. “Afgelopen weekend hebben we het tijdelijke dek hiervoor ingehesen.”

(Tekst gaat door onder de foto)


Het tijdelijke brugdek van de Schipholbrug wordt ingehesen. - Foto: Rijkswaterstaat/Gerrit Serne

Dit was een hele operatie. “Het dek is vrijdag aangevoerd over water vanaf Krimpen aan de IJssel. Vervolgens is het dek – van 20 bij 13 meter en met een gewicht van 110 ton – ingehesen vanaf een ponton op het water. Het inhijsen gebeurde door twee kranen. Eentje van 30,5 hoog en eentje van 25,9 meter hoog. De hijsactie startte iets later vanwege een elektronisch probleem bij een van de kranen, maar uiteindelijk konden we om 14.00 uur beginnen. Het brugdeel is omhoog gehesen, in de lucht een kwartslag gedraaid en vervolgens op zijn plaats gezet.”

GROTE VERANDERING VAN GEWICHT

Voordat het tijdelijke dek is ingehesen, moest eerst een strook van 2,5 meter van het zuidelijke val (de klep van de brug) worden gedemonteerd. “Door de grote verandering van het gewicht van de brugklep moest deze worden uitgebalanceerd,” licht Hannah Gutjahr toe. Dat duurde vijf uur.

WEEKENDAFSLUITING A9

In het weekend van 24 tot 27 november vindt de laatste weekendafsluiting van de A9 in een reeks in de afgelopen tijd plaats. “In dat weekend gaan we het verkeer op de A9 naar het zuiden verschuiven. De zuidelijke rijbaan richting Utrecht komt dan op de tijdelijke rijstroken aan de zuidzijde en de tijdelijke brug. De noordelijke rijbaan richting Schiphol verschuift ook een plekje omlaag, naar de oude zuidelijke rijbaan. Hierdoor komt de noordkant van de brug vrij, zodat we hier de komende maanden ruimte hebben om aan de brug te werken,” aldus Hannah Gutjahr. (Bron: Rijkswaterstaat)


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie