United Amstelveen is een voorbeeld van een geslaagde fusie tussen verschillende turnverenigingen.
United Amstelveen is een voorbeeld van een geslaagde fusie tussen verschillende turnverenigingen. Naomi Heidinga

Samenwerking in Amstelveen bevorderen tussen clubs, zorg, cultuur, onderwijs en gemeente

1 november 2023 om 09:00 Verenigingen Verenigingsleven Amstelveen Tips van de redactie

AMSTELVEEN Voor grote en kleine verenigingen kan winst worden behaald door samen te werken, niet alleen met elkaar, maar ook met andere partijen. De gemeente stimuleert dit met het Lokaal Sportakkoord. Clubs die met andere partners samenwerken, kunnen subsidie krijgen voor een project.

Bij het runnen van een vereniging komt steeds meer kijken. Tegelijkertijd wordt het moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden. Dat geldt onder meer voor bestuurstaken. Vrijwilligers willen zich vaak ook niet voor langere tijd vastleggen, liever helpt men op projectbasis. Bijvoorbeeld tijdens een jaarlijkse klusdag. Hoewel de meeste verenigingen nu nog alle ballen in de lucht kunnen houden, wordt dat in de toekomst wellicht moeilijker. 

Je kunt als gemeente er wel voor zorgen dat mensen van verschillende clubs met elkaar in gesprek gaan.

Verenigingen kunnen het zich dan echter niet veroorloven om zaken te laten liggen. De administratie moet worden bijgehouden, facturen verstuurd en rekeningen betaald. Ook is het fijn wanneer iemand actuele thema’s volgt, zoals de mogelijkheden wat betreft subsidies, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Een mogelijke oplossing is het samenwerken met andere verenigingen. Samen kan bijvoorbeeld administratieve hulp worden ingekocht. Gezamenlijke inkoop is doorgaans goedkoper dan wanneer verenigingen dat zelf doen. Ook kan zo de nodige synergie worden behaald. 

FUSIE

Voor kleinere sportclubs die zelf niet of nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden, door een gebrek aan leden, financiën of vrijwilligers, is een fusie een logische stap. Op papier dan; in de praktijk blijkt het niet zo makkelijk om verschillende clubs te verenigen. Ook al zijn er in Amstelveen voldoende voorbeelden van succesvolle fusies; zo zijn de meeste Amstelveense voetbalclubs uit fusies in het verleden ontstaan, toch levert lang niet elke fusiepoging succes op. Volgens Herbert Raat, wethouder Sport, zijn fusies niet van bovenaf op te leggen. “Je kunt als gemeente er wel voor zorgen dat mensen van verschillende clubs met elkaar in gesprek gaan.” Een aantal jaar geleden liep een fusiepoging tussen Amstelveen Heemraad en NFC op niets uit. Bij NFC werd te weinig draagvlak gevonden voor de fusie met Amstelveen Heemraad. Heemraad besloot daarop de gesprekken met NFC te staken.

(Tekst gaat door onder de foto)


Voetballen bij RKAVIC. - Foto: Naomi Heidinga

 RKAVIC

RKAVIC bestaat inmiddels ruim honderd jaar. Ondanks die rijke historie, is de toekomst van de vereniging lange tijd wankel geweest. In het verleden zijn meerdere pogingen gedaan om te fuseren met een andere vereniging. Ook hier kwamen NFC en Amstelveen Heemraad in beeld. Een fusie met Heemraad ketste ondanks goede gesprekken af, omdat Amstelveen Heemraad niet wilde verhuizen naar de Escapade. Een vereiste voor de gemeente, omdat RKAVIC de velden in  bezit heeft. Bovendien zou zo aan Sportlaan ruimte vrijkomen voor andere zaken. RKAVIC staat er inmiddels beter voor, laat nieuwe voorzitter Raymond Vietor weten. “Een fusie is voorlopig niet aan de orde, ik wil me volledig richten op onze vereniging.”

Het is belangrijk dat je luistert naar de wensen van leden en vrijwilligers.

SUCCESVERHALEN

Succesverhalen zijn er echter ook. Denk maar aan Sporting Martinus. Ook United Amstelveen doet het goed. Deze turnvereniging ontstond vijf jaar geleden uit ODIN, FIT en FIT84. United heeft 703 leden. Dankzij de fusie is het aanbod op turngebied groter geworden, zowel voor de recreatieve als meer ambitieuze turner. Het succes is onder meer te danken aan het goed in gesprek blijven met elkaar,” aldus voorzitter Karin Veltman. Ook excelleerden de verenigingen in andere zaken, dus ze vulden elkaar goed aan. Na de fusie ging een aantal leden weg, maar de sfeer bleef goed, ook tussen trainers. “Het is belangrijk dat je luistert naar de wensen van leden en vrijwilligers.” Zo biedt de vereniging ook aan recreatieve turnsters de kans om gebruik te maken van de turnhal, waar deze voorheen voornamelijk werd gebruikt door wedstrijdturners. 

LOKAAL SPORTAKKOORD

De gemeente wil samenwerking tussen verenigingen en maatschappelijke organisaties bevorderen middels het Lokaal Sportakkoord. “Dat is een bijdrage die verenigingen kunnen aanvragen voor opleidingen en projecten waarin partijen samenwerken,” aldus Joris van Soerland van AmstelveenSport, het aanspreekpunt voor verenigingen. “De samenwerking kan tussen verenigingen onderling zijn, maar ook met onderwijs, zorg en welzijnsorganisaties.” Van het opleidingsbudget wordt goed gebruikt gemaakt. De aanvragen voor projecten blijven een beetje achter. “Dat kan verschillende oorzaken hebben,” aldus Van Soerland. “Verenigingen denken wellicht een beetje te ingewikkeld. Daarnaast zoeken ze het vaak teveel in eigen projecten, zoals een open dag. Met het Lokaal Sportakkoord willen we juist de samenwerking met andere partijen stimuleren.” De samenwerking kan volgens Van Soerland winst opleveren voor alle partijen. Belangrijkste doel is echter dat meer Amstelveners gaan sporten en bewegen. 

Lees ook de andere verhalen van het Amstelveense Verenigingsleven.

PROACTIEF

AmstelveenSport wacht overigens niet af tot er aanvragen binnenkomen, maar gaat ook proactief met maatschappelijke organisaties en verenigingen om tafel zitten, om te kijken welke initiatieven gezamenlijk kunnen worden opgepakt. Verenigingen kunnen daarnaast ook zelf aanvragen indienen voor projecten waarbij wordt samengewerkt met andere Amstelveense organisaties of verenigingen. Meer info: www.sportakkoordamstelveen.nl

Naomi Heidinga

Dit artikel is mede mogelijk genaakt dankzij het Mediafonds. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie