Voetballen bij RODA'23
Voetballen bij RODA'23 Naomi Heidinga (Archief)

Wachten op een plekje: veel sportverenigingen in Amstelveen hebben wachtlijst

11 oktober 2023 om 09:46 Overig Verenigingsleven Amstelveen Tips van de redactie

AMSTELVEEN Wil je gaan sporten bij een vereniging? Soms zul je even geduld moeten hebben. Veel verenigingen, maar ook commerciële sportaanbieders hebben een wachtlijst. Er is geen ruimte op de velden en in de zalen, en/of er is een tekort aan trainers. Wachten dus, of een andere hobby kiezen.

Het sportseizoen is weer begonnen. Met alle nieuwe roosters voor school en nieuwe aanmeldingen is het een hele puzzel om alle teams en trainingsmomenten rond te krijgen. Een heel aantal Amstelveense clubs heeft inmiddels een wachtlijst voor nieuwe leden. Dat geldt overigens niet alleen voor verenigingen, maar ook voor commerciële sportaanbieders als maneges. Ook voor zwemlessen in De Meerkamp bestaat een wachtlijst. Die kan, afhankelijk van welke dag men kiest voor de zwemlessen, in ieder geval oplopen tot twaalf maanden. Met de uitbreiding van het zwemwater zal de lijst korter worden, maar dat duurt nog wel even. Voor veel mensen (en dan vooral kinderen) die graag bij een bepaalde vereniging willen sporten geldt vooral dat ze geduld moeten hebben. Voor verenigingen is het te hopen dat ze niet afhaken. 

VOETBAL

Diverse voetbalverenigingen hebben een wachtlijst. Dat geldt bijvoorbeeld voor RODA’23 en Sporting Martinus. Bij Martinus wordt nu al elke avond tot half tien getraind. Er is simpelweg niet meer ruimte om nog meer leden toe te laten. Volgens verenigingsmanager Ronald Renzema heeft de wachtlijst onder meer te maken met de opkomst van het meiden- en vrouwenvoetbal. “We hebben nu meer meidenteams. Dat is goed voor de club, maar het gaat wel ten koste van jongensteams.” 

Bij RODA’23 zijn er wachtlijsten voor sommige leeftijden bij de jeugd. “De wachttijd varieert per leeftijdscategorie,” aldus penningmeester José Cubo. “We proberen een aspirant-lid altijd zo snel mogelijk te plaatsen in een team, maar als daar geen ruimte voor is in de bestaande teams, dan is er een wachttijd tot er voldoende leden zijn voor een nieuw team.” 

Ook bij een wat kleinere club als Amstelveen Heemraad zijn er wachtlijsten. “We hebben 880 leden,” aldus secretaris Danny ten Veen. “Waarvan zo’n 630 spelende leden.” Bij Amstelveen Heemraad zijn bij enkele leeftijdscategorieën in de onderbouw wachtlijsten. “Wanneer er voldoende spelers zijn én er een trainer is gevonden, kan een nieuw team worden ingeschreven. Aangezien de KNVB sinds een aantal seizoenen werkt met meerdere fases, is het nu makkelijker om tussentijds teams in te schrijven. Net als voorgaande seizoenen hebben wij voor dit seizoen meerdere nieuwe teams ingeschreven voor de komende fase.” Daardoor hoeven kinderen niet al te lang te wachten. 

Wanneer er voldoende spelers zijn én er een trainer is gevonden, kan een nieuw team worden ingeschreven.

HOCKEY

Wil je gaan hockeyen, dan is de kans dat je op een wachtlijst belangt groter bij de clubs die in het Amsterdamse bos gehuisvest zijn. Daar gelden bovendien vaak bepaalde voorrangsregels: ben je voorgedragen door een ander lid, heb je een broertje of zusje bij de club of zetten je ouders zich in voor de vereniging? Dan krijg je voorrang op geïnteresseerden die nog geen binding hebben met de vereniging. Bij Myra, gevestigd aan de Sportlaan zien ze na jaren van een kleine afname van het aantal leden, nu weer een lichte toename in het aantal leden. “We hebben momenteel alleen een kleine wachttijd voor meiden O12 en O14,” aldus voorzitter Mette Reitsma. “In alle andere leeftijden en categorieën geldt geen wachttijd - daar word je direct uitgenodigd voor een proefles en wordt een passend team gezocht.” Volgens Reitsma is er over alle verenigingen in Nederland de afgelopen jaren nog steeds sprake van een terugloop in leden. “Laat je dus vooral niet afschrikken door een wachtlijst en meld je vooral aan om te starten met een sport.”

BADMINTON

In Amstelveen is de grootste badmintonvereniging van Nederland, Badminton Vereniging Martinus Amstelveen, gevestigd. Dit vanwege de vele jeugdteams en ook best wat leden met een internationale achtergrond. Hier hebben ze eveneens een wachtlijst. “Het wachten duurt ongeveer een jaar,” aldus Ger Tabeling, die al lang verbonden is aan de club. “Mensen betalen voor een heel seizoen en meestal maakt men dat af.” Voorzitter Raúl Ho Len Fat: “Al verhuizen er gedurende het jaar wel eens mensen vanwege werk, wat weer een plekje oplevert.” De grote beperkende factor voor de badmintonvereniging is de beschikbare zaalcapaciteit. “We willen wel meer mensen laten badmintonnen, maar we hebben geen ruimte, we hebben geen eigen verenigingsgebouw.” Er wordt getraind in de Meerkamp en in de school aan de Jane Addamslaan in Westwijk. “Sommige leden zouden graag vaker willen spelen, maar dat gaat ook niet.”

(Tekst gaat door onder de foto)


MBCA organiseert B-cool voor kinderen. Dit is een foto van een reguliere training.  - Naomi Heidinga

BASKETBAL

Basketbal is populair, merkt MBCA.”Onze 35 competitieteams zitten bijna allemaal vol,” aldus bestuurslid Hester van der Sloot. Dankzij nieuwe trainingsgroepen en B-cool, een wekelijkse instuif voor kinderen waarbij ze de beginselen van het spel leren, kunnen ze toch wekelijks een groot aantal mensen komen basketballen. 

Lees ook de andere verhalen in de rubriek Verenigingsleven.

TIPS

Een initiatief als B-cool levert inkomsten op en diverse voordelen: de kinderen leren de basis zodat ze als ze eenmaal instromen sneller vooruit gaan; nieuwe potentiële leden blijven betrokken bij de vereniging en het kaf wordt alvast van het koren gescheiden. Voor alle sportaanbieders is het devies wanneer ze potentiele leden willen behouden: probeer ze te betrekken bij de club. Nodig ze uit voor open dagen en kennismakingslessen en laat men proeven van de sfeer. 

Naomi Heidinga

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt dankzij het Mediafonds

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie