De jeugd traint bij NFC aan het einde van de middag, zodat de ouders er makkelijker bij kunnen zijn.
De jeugd traint bij NFC aan het einde van de middag, zodat de ouders er makkelijker bij kunnen zijn. Naomi Heidinga

Open voor internationals: kans voor Amstelveense verenigingen

31 mei 2023 om 09:00 Verenigingen Tips van de redactie Verenigingsleven Amstelveen

AMSTELVEEN Internationals vormen een grote groep binnen de Amstelveense gemeenschap. Inmiddels gaat het om zo’n 24 procent van de bevolking. Zij willen graag sporten, maar waar? Niet alle clubs zijn daar goed op voorbereid. NFC en MHC Amstelveen doen dat anders.

De groep internationals in Amstelveen groeit. Ze willen het meeste halen uit hun tijd in Nederland. Dat betekent fijn wonen, werken en leven. Sport is daar een belangrijk onderdeel van. Veel verenigen hebben echter een beetje koudwatervrees. Ze zitten niet altijd op internationals te wachten. Soms is er een taalbarrière. En niet iedereen begrijpt hoe het lidmaatschap van een vereniging in elkaar zit. Verenigingen verwachten meer van ouders dan enkel het kind afzetten bij het hek.

NIEUWE AMSTELVENERS

De groep internationals is echter een te grote groep om zomaar links te laten liggen. “Verenigingen doen er goed aan om na te denken over hoe ze nieuwe Amstelveners kunnen bereiken,” aldus burgemeester Tjapko Poppens. “Een behoorlijk deel van de internationals zal hier jaren blijven of gaat niet meer weg. Hoe eerder zij bekend raken met verenigingen en het vrijwilligerswerk, hoe meer betrokken deze mensen raken. Dat kan helpen bij het invullen van vrijwilligersfuncties. Ik besef dat het makkelijk gezegd is, en niet altijd gedaan. Ik merk dat veel verenigingen aan het nadenken zijn over wat ze willen op dit gebied en hoe ze dit vorm gaan geven. Voor de toekomst is dat zeker verstandig. Amstelveen Connect@ zou vereniging kunnen helpen met deze doelgroep te bereiken.”

BARDIENST

Bij hockeyclub MHC Amstelveen staan ze open voor nieuwe Amstelveners. “We bieden daarom alle informatie ook in het Engels aan,” vertelt Yvette Baudert. Dat doet de club niet alleen op de website. Ook voor de vrijwilligers achter de bar is de informatie beschikbaar in het Engels. Zo kan iedereen meedoen. De internationals zijn welkom bij de vereniging, waar plek is voor nieuwe leden. Nu zijn dat er zo’n 350 tot 400, maar dat kunnen er minstens een keer zoveel zijn. 

Mijn zoons speelden eerst bij een andere club in Amstelveen. Ik wilde daar graag iets doen, maar voelde me nooit echt welkom. Hier is dat anders.

NATIONALITEITEN

NFC is de oudste voetbalclub van Amstelveen. Het was een tijdlang de beste club van Amstelveen, maar de vereniging zakte weg. De toekomst van de club hing aan een zijden draadje. Inmiddels gaat het beter met NFC. Er zijn meer leden, en veel van hen hebben een internationale achtergrond. “We hebben hier zo’n veertig nationaliteiten,” vertelt Alexander Athanassiou. De Amerikaan heeft de marketing van de voetbalclub op zich genomen, en verzorgt tevens trainingen. Hij speelt zelf bij het veteranenteam. Hij roemt voorzitter Daniel Gaulard voor de ruimte die hij de internationals biedt. “Mijn zoons speelden eerst bij een andere club in Amstelveen. Ik wilde daar graag iets doen, maar voelde me nooit echt welkom. Hier is dat anders.” 

BESTUUR

Hij is niet de enige international die zich inzet. “In het bestuur zitten vier Nederlanders en drie internationals,” vertelt voorzitter Gaulard. Ook Michael Chang zet zich in voor de club. Hij komt uit China. “Ik zette vroeger mijn kinderen af bij het hek. Ik bleef buiten het hek staan kijken. Een trainer nodigde me uit om binnen te komen. Gaandeweg kreeg ik een beter begrip van wat een vrijwilliger doet en het belang van vrijwilligers voor de vereniging. Ik ben zelf ook actief geworden en probeer andere ouders ook te motiveren. Dat lukt nog niet bij alle leeftijdsgroepen.”

Wil je internationals binnenhalen als vereniging? “Geef hen een welkom gevoel, zorg voor informatie in het Engels en geef mensen die iets willen bijdragen de ruimte.

INTERESSANT

NFC is om verschillende redenen interessant voor internationals, vertelt Athanassiou. “Flexibiliteit is belangrijk. Wil je betrokken ouders? Dan moet je trainingen verzorgen op het moment dat zij erbij kunnen zijn. Dat is na het werk, tegen 17.30 uur. Het sporten is zo een afsluiting van de dag, iets wat men samen kan doen. Dat hoort bij het leven hier.” Anderen vallen hem bij. Een andere ouder vertelt: “Internationals zijn hier samen, we delen dezelfde ervaring: we zijn weg van huis. Dat schept een band. Bij andere clubs is daar minder begrip voor.” Voor kinderen die de Nederlandse taal niet machtig zijn, is het sowieso lastig om aansluiting te vinden. Het is de reden dat een Franse vader zijn zoon bij NFC laat voetballen. “Hij speelt bij een vereniging om vrienden te maken. Maar als je de taal niet spreekt, is dat lastig. Daarom hebben we de overstap gemaakt naar NFC, ondanks dat de faciliteiten bij de eerste club beter waren.” Wil je internationals binnenhalen als vereniging? “Geef hen een welkom gevoel, zorg voor informatie in het Engels en geef mensen die iets willen bijdragen de ruimte,” aldus Athanassiou. 

TOEKOMST

De internationals zorgen bij NFC voor een nieuw elan. Hoe ziet NFC-voorzitter Gaulard de toekomst van de club? “De continuïteit van de club is wel een punt. Een deel van de leden blijft hier slechts een aantal jaar. Ze zullen daarom niet zolang lid zijn. Er is elk jaar echter wel weer nieuwe aanwas.” 

KORFBAL

Voetbal en hockey zijn niet de enige sporten die internationals trekken. Dat geldt ook voor korfbal, een oer-Hollandse sport. “We hebben bijvoorbeeld een Turkse trainer,” aldus Chanda Robijns van KVA. Internationals komen op verschillende manieren in aanraking met de vereniging. “We zijn heel actief op social media en zijn zichtbaar tijdens evenementen als de MeentRun. Soms komen er vriendjes of vriendinnetjes mee naar een les. Dat levert ook nieuwe leden op, voor een sport waar men nog nooit van had gehoord.” 

Naomi Heidinga

Dit artikel is tot stand gekomen mede dankzij het Mediafonds.


NFC is een club met een rijke historie. John van ‘t Schip speelde er in de jeugd. - Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie