Ron Berteling in actie op het ijs. Berteling is recordinternational.
Ron Berteling in actie op het ijs. Berteling is recordinternational. Aangeleverd

Amstelveense ijshockeyer Ron Berteling in Hall of Fame

Overig

AMSTELVEEN Voormalig ijshockeyer Ron Berteling is toegetreden tot de Hall of Fame van de internationale ijshockeywereld. Hij mocht afgelopen weekend tijdens het WK IJshockey in Finland de precieuze Torriani Award van de IIHF (International Ice Hockey Federation) in ontvangst te nemen. “Deze award voelt als kers op een hele mooie taart,” aldus Berteling. Hij is nog steeds actief in de ijshockeywereld en werkt daarnaast als talentbegeleider bij AmstelveenSport. De Amstelveense organisatie is trots op haar medewerker en zette hem vorige week in het zonnetje. 

De toetreding tot de Hall of Fame was geen verrassing voor Berteling. Ruim twee jaar geleden werd hij gebeld door de voorzitter van het IIHF. “Ik werd gebeld door een buitenlands nummer. Ik dacht even dat het om een telefoontje uit het buitenland ging waarbij je, als je terugbelt, wordt opgelicht.” Dat bleek echter niet het geval te zijn. “Ik ben de eerste Nederlander aan wie deze award is toegekend. Deze prijs is in 2015 ingesteld, om exceptionele ijshockeyers uit kleinere landen te onderscheiden. Ik ben voorgedragen door IJshockey Nederland. Het zal vermoedelijk jaren duren voordat een andere Nederlandse ijshockeyer in mijn voetsporen zal treden.”

VIP-REIS Kippenvel, zo omschrijft Berteling het moment dat hij de award in ontvangst mocht nemen. “We zijn echt in de watten gelegd. Ik mocht samen met mijn vrouw naar de wedstrijden in de halve finale en de finale. Zo zat er jaren na mijn carrière alsnog een VIP-reis in,” grapt Berteling. “De toetreding tot de Hall of Fame is enorm eervol. Ik vind ijshockey de mooiste sport die er is en heb me altijd voor de sport ingezet. IJshockey is in Nederland een kleine sport, maar wel één met een prachtige historie.”

HOOGSTE NIVEAU Berteling ontving de prijs niet alleen voor zijn prestaties op het ijs; ook zijn inzet voor de sport na zijn sportcarrière wordt geprezen. Hij is al jaren trainer en talentbegeleider en traint nu de oranjetalenten onder de twintig jaar. Berteling is met 213 wedstrijden recordinternational en speelde jaren op het hoogste niveau. “Ik heb zo’n 1100 tot 1200 wedstrijden gespeeld in mijn carrière.” Hoogtepunten daarin waren het Wereldkampioenschap ijshockey voor B-landen 1979 in Roemenië, waar de Nederlandse ijshockeyploeg promotie afdwong naar de A-groep, de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid (Nederland eindigde op de negende plaats) en het Wereldkampioenschap voor A-landen in 1981 in Zweden. Op zijn 41ste kreeg Berteling een uitnodiging voor de nationale ploeg, waar hij gehoor aan gaf.” Een van de mooiste herinneringen was echter de wedstrijd die hij samen met zijn zoon speelde. “Ik was 55 jaar en mocht met hem een wedstrijd spelen op het hoogste niveau.”

JOS BLES In 213 interlands kreeg hij minder dan honderd strafminuten. “Op de bank zitten vond ik zonde, ik moest het vooral hebben van mijn overzicht en techniek.” Johan Cruyff was zijn sportheld als kind. “Ik woonde in Amsterdam,” verklaart Berteling. “Op het gebied van ijshockey keek ik echter niet op naar een sterspeler. Mijn idool was Jos Bles, mijn mentor op het ijs. Ik ken hem inmiddels meer dan vijftig jaar en zie hem nog steeds twee tot drie keer in de week.” Naar de oud-ijshockeyer is tevens de Ron Bertelingschaal vernoemd: de supercup van het Nederlandse ijshockey.

advertentie
advertentie