Van links naar rechts: Leo Fijen, Ad Verkleij, Eugène Jongerden, Tjapko Poppens, Dolf Middelhoff, Cor Bouwstra, Clem Venne en Evelien Schrijver.
Van links naar rechts: Leo Fijen, Ad Verkleij, Eugène Jongerden, Tjapko Poppens, Dolf Middelhoff, Cor Bouwstra, Clem Venne en Evelien Schrijver. Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus

Herbouw St. Urbanuskerk in Bovenkerk afgesloten met uitgave van boek

18 april 2023 om 10:38 Religie

AMSTELVEEN De herbouw van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk, die op 15 september 2018 door een zware brand werd getroffen, is vrijdag met een bijeenkomst afgesloten. Bij deze gelegenheid werd onder leiding van dagvoorzitter Leo Fijen door bij de herbouw betrokken partijen - waaronder bouwers, restaurateurs, vrijwilligers, sponsoren en subsidiënten - gesproken over verleden, heden en toekomst van kerkelijk erfgoed. De bijeenkomst en daarmee de herbouw, werd afgesloten met de presentatie en uitreiking van een uniek boek over de wederopbouw.

De herbouw van de kerk is gedurende 4,5 jaar intensief gevolgd door de Amstelveense fotograaf, schrijver, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar Dolf Middelhoff. Hij stelde aan de hand van vele foto’s en gesprekken met betrokkenen een prachtig geïllustreerd boek samen met de titel ‘St Urbanuskerk Bovenkerk & de wederopbouw’. Van dit 208 pagina’s tellende boek, dat wordt uitgegeven door de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus, werden bij deze gelegenheid de eerste exemplaren uitgereikt.

In volgorde ontvingen burgemeester Tjapko Poppens, Eugène Jongerden, pastoor-deken van de Heilige Maria Parochie waaronder de Urbanuskerk valt, restauratiearchitect Cor Bouwstra, projectleider Evelien Schrijver van aannemersbedrijf Nico de Bont, scheidend voorzitter Clem Venne van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus, dagvoorzitter Leo Fijen en Ad Verkleij, vicevoorzitter van het parochiebestuur van de Heilige Maria Parochie, een exemplaar uit handen van Dolf Middelhoff.

In dit boek met schitterende foto’s van het herstel, komen vele mensen aan het woord die op een of andere wijze betrokken zijn geweest bij de wederopbouw van de kerk. Het gaat daarbij zowel om verhalen van professionals zoals de architect, bouwers en restaurateurs, maar ook van vrijwilligers die op elk moment klaar stonden om hand- en spandiensten te verlenen, te adviseren en geld in te zamelen.

Het boek ‘St Urbanuskerk Bovenkerk & de wederopbouw’ is voor de prijs van 25 euro te koop tijdens evenementen in de kerk en bij Libris Boekhandel Venstra aan het Stadsplein. Het is ook online te bestellen via https://www.vriendenbovenkerkseurbanus.nl/winkel/

Bovendien is er een speciale aanbieding voor de combinatie van het in 2018 uitgegeven boek genaamd ‘St Urbanuskerk Bovenkerk & Pierre Cuypers’ en dit nieuwe boek. De normale verkoopprijs van de twee boeken samen zou 42,50 euro zijn, maar nu worden zij aangeboden voor een combinatieprijs van 35 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie