Sander Mager
Sander Mager PicturePeople Amstelveen

Sander Mager uit Amstelveen weer lijsttrekker Water Natuurlijk bij waterschapsverkiezingen

6 februari 2023 om 10:31 Politiek

AMSTELVEEN Sander Mager uit Amstelveen is bij de komende waterschapsverkiezingen die op 15 maart plaatsvinden weer de lijsttrekker van Water Natuurlijk. Deze onafhankelijke groene partij wordt gesteund door GroenLinks, D66 en Volt. Die drie doen in tegenstelling tot veel andere landelijke partijen niet met een eigen lijst mee aan de waterschapsverkiezingenOp de lijst van Water Natuurlijk staan wel veel regionale GroenLinks-ers en D66-ers. Sander Mager is op dit moment al dagelijks bestuurder van het waterschap Amstel Gooi en Vecht (AGV) en hij was eerder in Amstelveen fractievoorzitter van GroenLinks. D66-wethouder Floor Gordon staat op plaats 44 en is een van de lijstduwers.

“Water Natuurlijk is de groene stem in het waterschap,” licht Sander Mager toe. “De politieke verschillen tussen GroenLinks en D66 zijn op watervraagstukken zo klein dat zij bij de waterschapsverkiezingen niet zelf meedoen, maar allebei actief Water Natuurlijk steunen. Voor het eerst heeft ook Volt besloten Water Natuurlijk te steunen. Met deze brede steun wordt de groene, progressieve stem in het waterschap nog krachtiger,” hoopt Mager.

SCHERPE TEGENSTELLINGEN

Volgens hem valt er bij de waterschapsverkiezingen anders dan veel mensen denken wel degelijk iets te kiezen. Hij ziet scherpe tegenstellingen met conservatieve partijen als de BBB, BVNL, CDA en VVD. “Agrarische en economische belangen hebben te lang te veel invloed op het waterbeleid gehad. Alles moest sober en tegen de laagste kosten, in plaats van duurzaam, circulair en klimaatbestendig. Daardoor hebben we nu een enorme opgave om bijvoorbeeld ons water schoon te maken, bodemdaling te stoppen, CO2-uitstoot terug te dringen, grondstoffen terug te winnen en natuur te herstellen.” 

Volgens Mager is een groot verschil welke belangen de partijen leidend willen laten zijn in het waterbeheer en welk type oplossingen het waterschap gaat realiseren, met name in reactie op de klimaatverandering. De klimaatcrisis raakt waterschappen in het hart: verdroging, verzilting, weersextremen en zeespiegelstijging bepalen onze agenda. Het waterschap moet zich dan ook maximaal inzetten om klimaatverandering tegen te gaan en onherstelbare klimaatschade te voorkomen,” vindt Mager.

NATUURLIJKE OPLOSSINGEN

 Waar sommige andere partijen willen dat waterschappen zich beperken tot de kerntaken, kiest Water Natuurlijk voor een actieve rol van het waterschap in de energietransitie (warmte winnen uit water) en de kringloopeconomie (grondstoffen terugwinnen uit rioolwater). Ook kiest Water Natuurlijk voor duurzame, natuurlijke oplossingen, zoals aanleg van natuurlijke klimaatbuffers, bloemrijke dijken en vergroening van steden en dorpen in plaats van alleen maar hogere dijken en sterkere pompen in de gemalen.

KOSTEN STIJGEN

De vraag wie de rekening voor het waterbeheer betaalt is ook een belangrijk verschilpunt in het waterschap. “Veel partijen durven niet te vertellen dat de kosten voor ons waterbeheer ten gevolge van klimaatverandering de komende jaren zullen stijgen. We moeten juist nu investeren om te voorkomen dat ons kinderen straks voor nog hogere kosten staan om veilig en gezond in deze regio te blijven wonen,” stelt Mager.

Water Natuurlijk staat volgens hem voor ‘klimaatrechtvaardigheid’. “De rekening van ons waterbeheer leggen we vooral bij de uitstoters, de vervuilers en de grootverbruikers van water. En omdat de waterschapsbelasting niet inkomensafhankelijk is, staat Water Natuurlijk voor een eerlijk kwijtscheldingbeleid voor minima.”

De waterschapsverkiezingen vinden op woensdag 15 maart plaats op dezelfde dag als de verkiezingen van de Provinciale Staten  .

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie