De opvangunits n de wijk Kronenburg.
De opvangunits n de wijk Kronenburg. Gemeente Amstelveen

SP Amstelveen vraagt opheldering over ongelijke behandeling vluchtelingen

8 augustus 2022 om 10:44 Politiek

AMSTELVEEN SP Amstelveen heeft bij het college van B en W om opheldering gevraagd over de ongelijke behandeling van vluchtelingen. Het gaat daarbij om de selectiecriteria die worden toegepast bij de opvang van vluchtelingen in tijdelijke noodhuisvesting aan de Prof. E.M. Meijerslaan. Daar wordt tijdelijk onderdak geboden aan Oekraïense vluchtelingen. De SP vindt een voorkeursbeleid voor vluchtelingen uit dat land ten opzichte van die uit andere landen discriminerend en onwenselijk.

De opvang van Oekraïense vluchtelingen in Kronenburg is in lijn met het kabinetsbeleid. Op 20  juli heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) aangegeven dat het kabinet gemeenten wil toestaan dat ze wel Oekraïners, maar geen asielzoekers uit andere landen hoeven op te vangen. Dat kwam hem echter op kritiek van het College voor de Rechten van de Mens te staan. Dat bracht een verklaring naar buiten dat het kabinet daarmee een ongelijke behandeling van vluchtelingen en asielzoekers legitimeert. 

SP Amstelveen deelt die mening. “Toen het College voor de Rechten van de Mens de verklaring naar buiten bracht, dacht ik meteen dat het college van Amstelveen dit al heeft gedaan en wel heel snel, namelijk al heel kort na de uitspraak van 20 juli. Want op 25 juli blijken er al vluchtelingen uit de Oekraïne geplaatst te zijn in de tijdelijke noodopvang,” aldus Wil Roode, burgerraadslid SP,

De partij wijst erop dat er in Nederland vierduizend gemeentelijke bedden voor opvang van Oekraïners onbezet zijn, terwijl in Ter Apel geregeld asielzoekers in het gras moeten overnachten. ‘Met beleid enkel en alleen opvang te bieden aan mensen uit de Oekraïne maakt een gemeente direct onderscheid op basis van afkomst tussen mensen die uit Oekraïne vluchten, en asielzoekers uit andere landen,’ stelt de SP.

Het college van B en W heeft onlangs wel besloten bij te dragen aan de landelijke aanpak asielcrisis door 51 statushouders versneld in de gemeente op te nemen. De SP wil echter weten of de gemeente ook bereid is om vluchtelingen van elders ruimhartig op te vangen en of de gemeente bereid is om behalve de versnelling ook een verruiming van de opvang van statushouders te realiseren.

De partij wil ook weten waarom het college van B en W voor de noodopvang in Kronenburg selectiecriteria heeft gehanteerd zonder dit aan de gemeenteraad voor te leggen. De SP wil ook weten of deze criteria zijn getoetst. ‘Op eigen houtje selecteren vinden wij onjuist,”stelt Wil Roode.  Volgens de SP loopt het college daarmee het risico te selecteren op basis van afkomst en zich daarmee schuldig te maken aan ongelijke behandeling. De SP heeft de kwestie via schriftelijke vragen bij het college aan de orde gesteld. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie