De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zoals die op een groot scherm in het raadhuis werd vertoond.
De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zoals die op een groot scherm in het raadhuis werd vertoond. Gemeente Amstelveen

Verlies voor VVD en GroenLinks in Amstelveen; BBA wint zetel; 3 nieuwe partijen in raad

17 maart 2022 om 08:28 Politiek

AMSTELVEEN De grootste collegepartij VVD heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen een slechter resultaat behaald dan in 2018. Dat blijkt uit de voorlopige einduitslag die burgemeester Tjapko Poppens rond 24.00 uur bekend heeft gemaakt. De VVD raakt 2 van de 10 zetels kwijt en komt uit op 8 zetels. D66, de tweede partij van Amstelveen, behoudt haar 7 zetels. De derde coalitiepartij PvdA blijft stabiel op 3 zetels staan. De coalitie raakt daarmee wel haar krappe meerderheid in de 37 zetels tellende gemeenteraad kwijt. Oppositiepartij Burgerbelangen Amstelveen (BBA) krijgt er een zetel bij en komt uit op 5 zetels en wordt daarmee qua zetelaantal de derde partij van Amstelveen.

GroenLinks, de huidige grootste oppositiepartij in Amstelveen, raakt 1 van de 5 zetels kwijt. De SP behoudt haar 2 zetels, terwijl het CDA 1 van de 2 zetels verliest. Actief voor Amstelveen (AvA) behaalt net als in 2018 2 zetels en ChristenUnie komt ook nu weer uit op 1 zetel. 

De drie nieuwe deelnemers aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amstelveen komen ook allemaal in de gemeenteraad. Goed voor Amstelveen behaalt volgens de voorlopige uitslag 2 zetels, 50Plus 1 zetel en BVNL ook 1 zetel.

OPKOMSTPERCENTAGE Het opkomstpercentage lag op 52,85 procent. Dat is een stuk lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 toen het opkomstpercentage 58 procent was. “De opkomst in Amstelveen lag wel boven het landelijk gemiddelde, de kiezers in Amstelveen hebben het dus naar verhouding goed gedaan” aldus burgemeester Poppens. 

Op maandag 21 maart stelt het centraal bureau om 10.00 uur de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vast in een openbare zitting. De nieuwe gemeenteraad wordt op woensdagavond 30 maart geïnstalleerd.


Tabel: Gemeente Amstelveen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie