Tijdens de vorige actie voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 hing de SP de 'vuile was' buiten.
Tijdens de vorige actie voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 hing de SP de 'vuile was' buiten. René de Leeuw

SP houdt bij raadhuis manifestatie voor rechtvaardigheid

1 november 2021 om 14:16 Politiek

AMSTELVEEN SP Amstelveen houdt op zondag 7 november samen met de FNV een manifestatie om aandacht te vragen voor de mensen die volgens de partij onrechtvaardig worden behandeld door de gemeente en door het aan de gemeente gelieerde re-integratiebedrijf Matchez. Tussen 14.00 en 16.00 uur zijn er activiteiten, sprekers en optredens op het terrein aan de Poel achter het raadhuis.

De gemeenteraadsfractie van de SP heeft op 15 september een zwartboek ‘Sociaal Domein’ aan wethouder Marijn van Ballegooijen aangeboden. De fractie heeft daarin klachten verzameld over de behandeling en bejegening van kwetsbare inwoners zoals minima en statushouders. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 bracht de SP hier ook een zwartboek over uit. Dat werd volgens de partij toen ten onrechte afgedaan als een opsomming van individuele situaties. Omdat er volgens de partij sindsdien niets is verbeterd en kwam zij nu met een nieuw zwartboek.

Het college van B en W liet op 5 oktober in een schriftelijk reactie weten zich niet te herkennen in het door de SP geschetste beeld. Volgens het college zijn de situaties eenzijdig, selectief en onjuist zijn weergegeven. ‘Met ongeveer 5.000 Amstelveners die ondersteuning van de gemeente ontvangen, onder wie 2.000 minima en 1.500 bijstandsgerechtigden, gaat er weleens iets mis. Het algemene beeld dat echter naar voren komt uit klachtenprocedures en cliëntervaringsonderzoeken is dat het over het algemeen juist heel goed gaat in Amstelveen,’ aldus B en W.

’STRUCTUREEL PROBLEEM’ De SP is teleurgesteld over deze reactie. ‘Met het terzijde schuiven van het zwartboek worden ook de suggesties en aanbevelingen wederom genegeerd,”stelt de partij. ‘Door vol te blijven houden dat het allemaal individuele casussen zijn en er wel eens iets mis kan gaan weigert het college om in te zien dat er een structureel probleem is. Deze kille reactie, zonder op de inhoud in te gaan, getuigt van een ingesleten bestuurscultuur die men niet wenst de veranderen. Het gemeentebestuur weigert om te onderzoeken wat er aan de hand is met de bejegening van cliënten. De SP is van mening dat elke gemeente een zorgplicht heeft en zich over burgers die aankloppen voor hulp en ondersteuning behoort te ontfermen.’

SOLIDAIR Om deze inwoners een hart onder de riem te steken organiseert de SP-Amstelveen in samenwerking met de FNV een middag voor hen en alle mensen die solidair met ze zijn. Tijdens deze middag vertellen betrokkenen over hun ervaringen met de gemeente. Andere sprekers zijn Tweede Kamerlid Bart van Kent (SP) en Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV. Iedereen is welkom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie