In  2018 hield de SP-fractie een actie bij het gemeentehuis waarmee om betere behandeling van minima en statushouders werd gevraagd. Ook toen herkende de college zich niet in de kritiek en wees op het relatief geringe aantal klachten en cliëntervaringsonderzoeken die een overwegend positief beeld opleverden.
In 2018 hield de SP-fractie een actie bij het gemeentehuis waarmee om betere behandeling van minima en statushouders werd gevraagd. Ook toen herkende de college zich niet in de kritiek en wees op het relatief geringe aantal klachten en cliëntervaringsonderzoeken die een overwegend positief beeld opleverden. René de Leeuw

B en W herkennen zich niet in kritiek van SP in nieuw zwartboek Sociaal Domein

8 oktober 2021 om 10:00 Politiek

AMSTELVEEN Het college van B en W en de gemeenteraadsfractie van de SP staan opnieuw lijnrecht tegenover elkaar naar aanleiding van kritiek van de partij over de behandeling van onder meer minima en statushouders. De SP heeft hierover klachten verzameld in een nieuw zwartboek ´Sociaal Domein’ dat zij half september tijdens de raadscommissie Burgers en Samenleving heeft gepresenteerd. Het college meldt in een reactie op dat zwartboek zich niet te herkennen in het geschetste beeld. Volgens B en W zijn situaties eenzijdig weergegeven. Het college stelt in de reactie ook uitdrukkelijk afstand te nemen van beschuldigingen die SP-fractie ten aanzien van de medewerkers van de gemeente heeft geuit.

De SP heeft de afgelopen tijd klachten verzameld over de behandeling en bejegening van kwetsbare inwoners zoals minima en statushouders. In 2018 bracht de SP hier ook een zwartboek over uit. Volgens de SP werd dat toen ten onrechte afgedaan als een opsomming van individuele situaties. Omdat er volgens de partij sindsdien niets is verbeterd en kwam zij nu met een nieuw zwartboek. Volgens SP-raadslid Marina Casadei is er sprake van een ingesleten cultuur van wantrouwen jegens de cliënten van de gemeente. De SP pleit ook voor een verbeterde klachtenprocedure, omdat nu volgens de partij geen sprake zou zijn van echt onafhankelijke klachtafhandeling.

SELECTIEF Het college van B en W kan zich niet te kunnen vinden in het door de SP geschetste beeld. ‘De situaties die de SP-fractie aanhaalt zijn grotendeels bij ons bekend. Wij achten het niet juist om over individuele casussen in het openbaar te discussiëren. Wel merken wij op dat de situaties eenzijdig, selectief en onjuist zijn weergegeven. Met ongeveer 5.000 Amstelveners die ondersteuning van de gemeente ontvangen, onder wie 2.000 minima en 1.500 bijstandsgerechtigden, gaat er weleens iets mis. Het algemene beeld dat echter naar voren komt uit klachtenprocedures en cliëntervaringsonderzoeken is dat het over het algemeen juist heel goed gaat in Amstelveen,’Waar het in individuele gevallen fout gaat in de uitvoering, is het college altijd bereid deze opnieuw tegen het licht te houden.’

GETRAIND Volgens het college is de SP-fractie meermaals uitgenodigd om die gevallen te bespreken. ‘Waar een verschil van inzicht blijft zijn de gangbare procedures, via bezwaar en beroep of de klachtencoördinator en ombudsman.’ Volgens het college is dat de aangewezen route om tot een onafhankelijk oordeel te komen. ‘In veel van de aangehaalde situaties is dat ook gebeurd. In enkele gevallen heeft dat tot aanpassingen geleid. Het gevoerde beleid in Amstelveen is voor alle Amstelveners gelijk. In alle gevallen betrekken wij de persoonlijke omstandigheden, mogelijkheden en beperkingen in de toepassing van dat beleid. Onze medewerkers zijn daarop getraind,’ stelt het college.

Wanneer de SP-fractie het niet eens is met het gevoerde beleid is de raadzaal volgens B en W de aangewezen plek om dat aan de orde te stellen. Het college geeft ook aan nog steeds graag rechtstreeks in gesprek te willen gaan met de Amstelveners wier situaties in het zwartboek beschreven staan om hun verhaal te horen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie