Midden, Onno Zwerver, rechts, Lennart de Looze (GL) en Michel Becker (AVA).
Midden, Onno Zwerver, rechts, Lennart de Looze (GL) en Michel Becker (AVA). www.pictureliner.nl

AVA en GL: kritiek op inspraak projecten Bovenkerk en Oude Dorp

8 februari 2021 om 15:30 Politiek

AMSTELVEEN AVA en GL stelden donderdagavond in de commissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN) samen mondelinge vragen over de inspraakprocedure bij de door het college voorgestelde verkeersmaatregelen in Bovenkerk en het Oude Dorp. 

Zowel Michel Becker van Actief voor Amstelveen als Lennart de Looze van GroenLinks, betoogden dat de meeste bewoners en ondernemers hierin niet of nauwelijks gehoord zijn en dat de beoogde participatie hierin ernstig tekort geschoten is. 

In Bovenkerk gaat het over het voorliggende verkeersbesluit voor het aanleggen van een bussluis en een knip aan te brengen in de Noordammerlaan/Legmeerdijk ter hoogte van de Urbanuskerk. Het hoofddoel van deze wijziging is om de verkeersveiligheid te vergroten. Er is hierover onder inwoners veel onrust ontstaan. Namens hen meldt Onno Zwerver: “Deze ingreep zal veel sluipverkeer veroorzaken en de veiligheid en leefbaarheid in deze kinderrijke woonwijk in gevaar brengen. Onze bezwaren zijn bij de participatieronde ingebracht, maar er is niet of nauwelijks geluisterd met als resultaat dat het nu toch doorgedrukt gaat worden.”

In het Oude Dorp is de zaak complexer, daar gaat het over herinrichting, het verkeersbesluit en betaald parkeren. De herinrichting is inmiddels in volle gang. Een deel van de inwoners en ondernemers gaf eerder aan dat deze ook grote gevolgen heeft voor het verkeersbesluit. ‘Zij voelen zich hierin onvoldoende betrokken en serieus genomen’, melden AVA en GroenLinks. ‘Zij verwijten de wethouder dat hij ondanks alle geuite bewaren, hier zijn eigen gang gaat en men spreekt hier zelfs over onbehoorlijk bestuur.’ 

PARKEREN Het betaald parkeren is een discussie op zich, vinden de partijen. ‘Zoals altijd zijn hier veel voor- en tegenstanders, maar ook hier voelt een meerderheid zich niet gehoord.’ Becker: “Wij oordelen niet over de ingediende voorstellen, dat is aan de betrokkenen, maar als raadsleden hebben wij wel de controlerende taak of bij het participatietraject de democratische weg gevolgd is en daar hebben wij hier gerede twijfel bij.” Volgens De Looze vinden boze inwoners en ondernemers dat zij wel gehoord zijn, maar dat er niet naar hen geluisterd is. “Participatie kan alleen slagen als alle betrokken serieus genomen en gerespecteerd worden.” Beide zijn het dan ook niet eens met de door het college naar buiten gebrachte tekst dat ‘het college er van overtuigd is dat er een goede balans is gevonden tussen de belangen van bewoners en ondernemers en bezoekers’. 

LAPPENDEKEN Wethouder Ellermeijer (VVD) antwoordde dat er wel degelijk een participatietraject afgelegd is maar dat participatie niet altijd wil zeggen dat men gelijk krijgt. Becker gaf wethouder Ellermeijer het voordeel van de twijfel, geloofde zijn goede intenties, maar zag daarin ook zijn valkuil omdat hij in de door hem veroorzaakte ‘lappendeken’ van participatie, de regie kwijt raakte en toen in zijn wijsheid besloot zelf maar de knoop door te hakken. ‘Als je zelf chaos veroorzaakt, kun je daar natuurlijk niet andere betrokkenen de dupe van laten worden’, vindt Becker. Dit zag wethouder Ellermeijer anders maar nodigde inwoners en ondernemers wel uit om opnieuw om de tafel te gaan zitten. Voor het Oude Dorp deed hij de toezegging dat, tot aan de uitspraak van het bezwaar verkeersbesluit, hieromtrent geen werkzaamheden gestart zullen worden. Voor Bovenkerk de toezegging het verkeer een halfjaar te monitoren en zo nodig eerder in te grijpen als de verkeersveiligheid in de woonwijk in gevaar komt.

Wethouder Gordon (D66) beloofde het parkeertraject in het Oude Dorp naar achter te schuiven en zo laat mogelijk te behandelen, om daarmee mogelijk nog tijd te vinden voor nieuwe inzichten, maar kon niets concreets toezeggen, volgens AVA en GL.

AMENDEMENT Beide partijen beraden zich nog op aanvullende schriftelijke vragen betreffende verkeersmaatregelen in Bovenkerk en zullen bij de komende gemeenteraadsvergadering een amendement indienen om het parkeerbeleid Oude Dorp uit het raadsvoorstel te halen. De vraag is of hier binnen raad en college een meerderheid voor te vinden is, aldus de partijen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie